Näyttelyt

ANTI – Contemporary Art Festival 10.-15.9.2024

Työpaja: Kaupunkitila aistittuna

Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen opiskelijat toteuttavat vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloissa ANTI-festivaalin aikana.

Millainen kokemus kaupunkiympäristöstä syntyy, kun siinä ollaan ja liikutaan aiemmasta poikkeavalla tavalla? Lähde seuraamaan aistien sinulle luomaa reittiä kaupunkitilassa. Millaiseen Kuopioon huomaat eri aistiesi avulla astuvasi? Muuttuuko näkemyksesi kaupunkitilasta?

Kaupunkitila aistittuna on Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden järjestämä työpaja, jonka tukikohtana toimii Galleria Ars Libera. Galleriasta voi noutaa kortteja, jotka ohjaavat osallistujaa havainnoimaan Kuopiota näön, hajun, maun, tunnon ja kuulon aistikokemuksien kautta. Kortit ehdottavat kokemaan kaupunkitilaa keskittyen aistikokemuksiin ja kenties löytämään ympäristöstä jotain, mihin ei ole aiemmin kiinnittänyt huomiota.

Millaiselle reitille hajuaisti tai tuntoaisti voi viedä? Reittiä voi dokumentoida ja jakaa työryhmälle, joka koostaa materiaalista pienimuotoisen näyttelyn Ars Liberaan.

Kaupunkitila aistittuna -työpajaan voi osallistua ohjatusti annettuina päivinä tai itsenäisesti hakemalla galleriasta aistikortteja. Itse kaupunkitilassa liikkuminen toteutetaan itsenäisesti. Työpajan dokumentointi on nähtävillä Ars Libera -galleriassa aukiolojen puitteissa ensimmäisestä työpajapäivästä lähtien.

Lisätietoja: https://antifestival.com/programme/tyopaja-kaupunkitila-aistittuna/

Aalto-yliopiston opiskelijoiden julkisen taiteen projektien kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäkestoista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.

Sanaton, viivasta viivaan

pe 13.9.2024 klo 14-16 Galleria Ars Libera

Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen opiskelijat toteuttavat vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloissa ANTI-festivaalin aikana.

Piirtämällä voimme viestiä tunteistamme, ideoistamme ilman sanoja. Yksittäinen viiva ilmaisee liikettä, mielialaa tai kokonaista tarinaa.

Mitä viiva voikaan kertoa? Miten kommunikoida ilman sanoja? Kutsumme sinut kokemaan visuaalisen kommunikaation voiman yhdessä meidän kanssamme.

Kokoonnumme yhdessä isolle paperille, jolla liikutaan yhtenä. Voit osallistua teokseen seuraamalla, piirtämällä tai olemalla. Taiteilijoiden Paulan ja Siirin ohjaama interaktiivinen performanssi on kaikille avoin.

Tervetuloa kokemaan ja jakamaan tilaa yhdessä.

Lisätietoja:  https://antifestival.com/programme/sanaton-viivasta-viivaan/

Julkisen taiteen projektien kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäkestoista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.

Teemu Siika – MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA

Teemu Siika – MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA
9.8.-7.9.2024 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la 12-17
Vapaa pääsy | Tervetuloa!


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 8.8.2024 klo 18-20!

MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA
 
Mikä saa meidät tuntemaan itsemme muita paremmaksi ja arvokkaammaksi? Miten ihmisiä voi arvottaa? Talouden mittareilla, koulutustasolla, ahkeruudella, asemallasi sosiaalisilla tikapuilla? Jotenkin muuten? Toivon tämän askarruttavan mieltäsi vähintään täällä vierailusi ajan – toivottavasti huomattavasti pidempään. Muista samalla pyöritellä mielessäsi näyttelyn nimessä esiintyviä avainsanoja myötätunto, armo, laupeus ja empatia.

Näytteillä olevat veistokseni lainaavat hahmonsa lasten lelukulttuurista. Europa on populismia ja autoritarismia kommentoiva Ihmisen mittakaavaan muunnettujen Matchbox -sotilaan ja Barbie-nuken installaatio. Teos on valmistunut vuonna 2018 ja sen tarkoitus oli kuvastaa pelkojani Euroopan henkisestä ja poliittisesta tilasta. Veistosryhmällä pyrin ottamaan kantaa oikeistopopulismin nousuun, populistisen retoriikan leviämiseen laajemmalle politiikan kentällä, äärioikeiston salonkikelpoistumiseen ja näiden aiheuttamiin ongelmiin oikeusvaltioperiaatteelle. Äärioikeistolaisuus, nurkkapatriotismi, opportunistinen markkinatalous ja populismi (sekä vuonna 2024 valitettavasti myös sota) ovat arkipäiväistyneet jo miltei huomaamattomaksi osaksi yhteistä arkeamme ja uhkaavat Euroopan humaaneja arvoja.

Masters of the Universe puolestaan pyrkii kertomaan yksilön sosioekonomisen aseman mahdollisesta vaikutuksesta hänen empaattisuuteensa, eettisyyteen ja omakuvaansa. Teoksia rakentaessani olen perehtynyt muun muassa aiheisiin liittyviin poliittisen psykologian ja sosiaalipsykologian julkaisuihin. Näiden julkaisujen anti on päässäni sekoittunut alkuperäisten figuurien markkinoinnissa käytettyjen piirrettyjen tarinaan ja kerrostunut teoksiin.

Kuva: Teemu Siika, Masters of the Universe, käsin rakennettu keramiikka, 146 x 60 x 216 cm, 2020

Saija Vihervuori – Sielun Salaisuuksia

Saija Vihervuori: Sielujen Salaisuuksia
4.-28.7.2024 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18 + la-su 12-17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!


Tila 1 on vuorattu valoa läpäisevälle kuultomuoville piirretyillä teoksilla = Sielun Salaisuuksia.

Sielun Salaisuuksia on maisema paratiisimaiselta kukkaniityltä, jossa tavalliset ja uhanalaiset lajit elävät; kasvit, perhoset ja linnut. Niittyä reunustavat sammaleiset, saniaisten täyttämät metsät enkeleineen ja lähteineen. Sielun Salaisuuksia ovat myös ikkunalaudalta turkoosista vihkosta löytyvät mietteet.

Tilan 2 lattialla on kuultomuovilla päällystetty piirustusinstallaatio = Uraputki / Henkinen evoluutio.

Meillä jokaisella on haavamme. Hoidan omia, ihmiskunnan ja elinympäristön haavoja piirtäen ja meditoiden. Aloitin maisema-arkkitehtiopintoni 90-luvulla piirustusmuoviluonnoksilla, kun tietokoneita ei vielä käytetty. Päätin taideopintoni Uraputkeen. Kaiken ei tarvitse olla täydellisen valmista, vähempikin voi riittää.


Saija Vihervuori
Nopeita kuvia, näkymättömän tulostamista, kuviteltua tilaa, kokonaisuuden rakentamista, sydämenvalintoja, rauha. ♡︎

Saija Vihervuori on kuopiolainen kuvataiteilija–maisema-arkkitehti, joka uskoo rakkauteen. Hän on toiminut mm. tuntiopettajana Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, valmistunut julkisen taiteenasiantuntijaksi Kuvataideakatemiasta, nykytaiteilijaksi Taidekoulu Maasta ja maisema-arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta. Vihervuori on työskennellyt lukuisissa taide- ja suunnittelutehtävissä – myös projektipäällikkönä. Viimeksi hän on toiminut yhteisötaiteilijana harvaan asuttujen alueiden Kyläraittien taidemuseo -hankkeessa Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa. Saija Vihervuori piirtää, maalaa, tekee installaatioita, tilataidetta ja laajamittakaavaista maataidetta.


Space 1 is lined with works drawn on light-transmitting drafting film = Soul ́s Secrets

The Soul ́s Secrets is a landscape of a paradise-like flower meadow, home to common and endangered species; plants, butterflies and birds. The meadow is bordered by mossy, fern-filled forests with angels and springs. The Soul ́s Secrets are also the thoughts found in the turquoise booklet on the windowsill.

Space 2 has a drawing installation on the floor covered with drafting film = Ratrace / Mental evolution.

We all have our wounds. I cure the wounds of mine of human race and of environment when drawing and meditating. I started my career as a landscape architect by drafting on film when the computers were not yet used in the 90 ́s. I ended my art studies to the Ratrace. Everything doesn’t have to be perfectly ready, less can be enough.


Saija Vihervuori
Quick pictures, printing the invisible, imaginary space, building wholeness, heart choices, peace. ♡︎

Saija Vihervuori is a Kuopio-based visual artist-landscape architect who believes in love. She has worked as a teacher at the Aalto University School of Arts and Design, graduated as a public art specialist from the Academy of Fine Arts, as a contemporary artist from the Art School Maa and as a landscape architect from the Helsinki University of Technology. Vihervuori has worked in numerous art and design positions – including as a project manager. Most recently, she has worked as a community artist on the project ”Art Museum of Village Tracks in Sparsely Populated Areas” at the Lastu School of Architecture and Environmental Culture. Saija Vihervuori draws, paints, makes installations, spatial art and large-scale land art.


Kuva: Sielun Salaisuuksia, 2024, 3-osainen tilataideteos

Gabriella Presnal: KEIJU (ISH)

Gabriella Presnal: KEIJU (ISH)
7.6.-30.6.2024 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 6.6.2024 klo 18-20

KEIJU (ISH) is an exhibition by Gabriella Presnal presenting works inspired by their nomadic childhood, queer identity, spatiality, culture, and land. Keiju meaning fairy, and “fairy” has its own queer context as a derogative term. The “ish” refers to a relationship between Finland as well as being a “fairy” in Finland.

Gabriella Presnal is a Finnish-American artist based in Southern Finland. Born in Germany and having grown up and living in countries like Sweden, Canada, and multiple states in the U.S., they have been living in Finland for the past 7 years. They have primarily worked with mediums such as painting, video, and installation. They have insofar primarily exhibited in Southern Finland, but have also had works exhibited internationally in countries like the U.S., South Korea, Slovenia, Italy, Australia, and Brazil.

Gabriella Presnalin näyttely KEIJU (ISH) on kokoelma töistä, jotka kuvastavat miten taiteilija on inspiroitunut elämästään eri maista, queer-identiteetistä, tilallisuudesta, eri kulttuureista ja ympäristöistä. Keiju-sanalla englanniksi, “Fairy”, on oma kontekstinsa halventavana terminä queer-väestöstä. “Ish” viittaa Suomen väliseen suhteeseen sekä “fairynä” olemiseen Suomessa.

Gabriella Presnal on suomalais-amerikkalainen taiteilija pääkaupunkiseudulta. Presnal syntyi Saksassa, varttui Ruotsissa, Kanadassa ja useissa USA:n osavaltioissa ja on asunut Suomessa viimeiset seitsemän vuotta. Hän työskentelee pääosin maalauksen, videon ja installaatiotekniikan parissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä pääosin Suomessa, mutta myös kansainvälisesti esimerkiksi Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa, Sloveniassa, Italiassa, Australiassa ja Brasiliassa.”

Kuva: Embrace, 2023
öljy kankaalle (oil on canvas)