Anna Tahkola: the gentle flow of hard matter

Anna Tahkola: the gentle flow of hard matter
12.4.-5.5.2024 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 11.4.2024 klo 18-20

the gentle flow of hard matter on Anna Tahkolan monimateriaalinen installaatio peruskalliosta ja ajasta. Näyttelyn kahdelle seinälle levittäytyy suurikokoinen lyijykynäpiirustus solid rock, my love (2022), jonka meditatiivisen äänimaiseman on luonut äänitaiteilija Jyri Pirinen.

Piirustus esittää peruskallion olemuksen valuvana, kovan aineen pehmeänä virtana aikojen läpi. Lyijykynän materiaali grafiitti on yksi maapallon ensimmäisestä 60 mineraalista. Sen kiteiden äärimmäinen hienojakoisuus on syntynyt nopeasti jähmettymällä maapallon pinnan jäähtyessä noin 3 500 miljoonaa vuotta sitten. Suomen kallioperän graniitin alkuperä on kuumassa magmassa 1 900 miljoonaa vuotta sitten.

Tällaisia aikaskaaloja on vaikea käsittää. Dinosaurukset olivat täällä vain 65 miljoonaa vuotta sitten. Kivet ovat liikkumattomia, vai ovatko? Kuulenko jonkun hengittävän tässä? Ihmisen aikajänne on hyvin lyhyt verrattuna maaperään, mineraaleihin, peruskallioon ja meriin mutta pitkä verrattuna moniin eliöihin ja kasveihin. Ajan ja pysyvyyden suhteellisuuden ajattelu sujauttaa ihmisen hentoon ajan laskokseen. Menneet ja tulevat oliot hengittävät jaettua tilaa väistävänä läsnäolona.

Näyttelyn toisen osan muodostaa keraaminen veistos Aikakosketus (2023), jonka osana on kuunneltavissa esseisti ja väitöstutkija Aurora Ala-Hakulan kirjoittama lyyrinen ääniessee. Katsojaa osallistava yhteisteos avaa moniaistisesti luonnon barokkista luonnetta ja kallioperän, kasvien ja ihmisen aikakerroksia. Teosten veistoksellinen pohja peittyy osittain hiekalla, jota katsoja voi harjata siveltimellä. Harjaamalla teoksesta paljastuu uutta, mutta jokin osa teoksesta pysyy aina hiekan peitossa.

Anna Tahkola (s. 1983 Kempele) on Turussa asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee monialaisesti piirustuksen, maalauksen, installaation, esitystaiteen ja kirjoittamisen parissa. Hänen työprosessille keskeistä on ruumiillisuus ja affektiivinen ajattelu. Ruumiillisuudesta käsin hänen kiinnostuksensa suuntautuu posthumanistiseen olioiden väliseen maailmaan. Hän tutkii töissään eri asioiden aikaskaaloja, sekoittumisen ja elämän fluidisuuden teemoja materiaalisesti, filosofisesti ja poliittisena tilana.

Tervetuloa avajaisiin 11.4.2024 klo 18-20 sekä taiteilijatapaamiseen 5.5.2024 klo 15.
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Lisätietoja: anna.tahkola@gmail.com | +358 50 4667483 | www. annatahkola.com

Kuva: yksityiskohta teoksesta ”solid rock my love”, 2022
Lyijykynä paperille