Anu Halmesmaa: TOINEN LUONTO- ELÄMÄ, KUOLEMA JA KUKKASET

Anu Halmesmaa: TOINEN LUONTO- ELÄMÄ, KUOLEMA JA KUKKASET
10.5.-2.6.24 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 8.5.2024 klo 18-20

Anu Halmesmaa
Kuvanveistäjä, KuM

”TOINEN LUONTO – ELÄMÄ, KUOLEMA JA KUKKASET”
Olen työstänyt vuoden ajan näyttelyyn kokonaisuutta ”Toinen Luonto” teemalla, joka käsittelee toiveita kuolemattomuudesta (ikuisesta elämästä – jatkuvuudesta – toivottomuudesta – hyväksymisen vaikeudesta) kuoleman pelon alla.
Tämä näyttely on osa näyttelysarjaa, jonka viimeinen osa esitetään Wäinö Aaltosen Museossa kesällä 2025. Haluaisin tavoitella sillä jotain haurasta ja sanoin kuvaamatonta – kuolemaa pienien herkkien nyanssien kautta. Iloa elämästä ja sen monimuotoisuudesta. Halusta ymmärtää itseäni, muita ihmisiä, elämää ja kuolemaa. Ja itseäni osana luonnon monimuotoisuutta ja kiertoa.
Haluaisin herättää myös ihmetystä ja kysymyksiä, joihin vastaus häilyy kielen päässä tavoittamattomissa, mutta kuitenkin niin tavattoman lähellä.

“Meillä ei ole toivoa, meillä on vain toiveita” ”…ja kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia.”

Käsittelen teoksissa mm. suurinta omaa pelkoani – kuolemaa ja sen mukana tulevaa muutosta ja suhdettani luontoon ja häpeää ylivoimaisen ”kuolemattoman” ihmisen näkökulmista. Teoksilla kommentoin mm. nykyihmisen suhdetta luontoon ja etäistä suhdetta kuolemaan.
Pelot sitovat minut/meitä menneeseen ja estävät olemasta juuri sellaisia kuin olemme. Mitä tapahtuu, kun päästää irti peloista, hyväksyy väistämättömän, syntyykö silloin uudestaan kuolemattomana?
Ja mitä kuolemattomuus lopulta tarkoittaa? Lohdullisesti ja lohduttomasti loputonta ja ikuista tai palaamista luonnon kiertokulkuun, hajoamista mikrobeiksi, jotka jatkavat ”elämäänsä” osana luontoa.

”Raajani hapuilevat kiintopistettä ja kasvavat osaksi ympäröivää luontoa, pysähdyn ja annan itseni sammaloitua. Palaudun osaksi luontoa. Olen kuolematon.”

Teoksissa on vahvasti läsnä ruumiillisuus ja kasvillisuus – yhdistän nämä osat ja niistä syntyy toivottavasti – luonnon ja ihmisen välinen metamorfoosi.
Haluan juhlistaa kuoleman kautta elämää, ja elämän kautta kuolemaa. Oma olemassaoloni järkeistyy kuoleman tiedostamisen kautta. Elän, olen, koen ja kuolen – samanaikaisesti joka hetki.

www.anuhalmesmaa.carbonmade.com / @anuhalmesmaa.art

Kuva: Sammaloitua (yksityiskohta)
seinäreliefi, 2023
Käsin leikattu ja maalattu puulevy