Näyttelyt

Sari Hakala – Pessoalaiset

Sari Hakala – Pessoalaiset

15.11. – 8.12.2024 Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio


PESSOALAISET

Muotokuvasarja sisältää akryylimaalauksia ja monotypioita todellisista ja heteronyymeistä runoilijoista. Avajaisia vietetään torstaina 14.11. klo 18-20, tervetuloa.

Perjantaina 15.11. klo 15-17 Minimonotypia työpaja ja taiteilijatapaaminen.

Vähät minä välitän. Vähät minä välitän mistä? En tiedä: vähät minä välitän. 

-24.10.1917 Fernando Pessoa

Yllä oleva lause aloitti monipäisen monotypiasarjani vuonna 2022. Portugalilainen runoilija Fernando Pessoa on sarjan etuoikeutettu isä. Pessoalla oli ainakin kolme heteronyymia, mutta olen lukenut väitteen, että pseudonyymeja olisi ainakin 70.

Teossarjastani löytyy viitteitä tunnettuihin runoilijoihin, mutta pääosin he ovat kuvitteellisia olentoja. Sattumanvaraisuus ja aivojeni eriasteiset kytkennät ja säikeiset muistikuvat ovat vastuussa yhtymäkohdista todellisiin henkilöihin. Alkuvuoteen 2024 mennessä sarjassa on aineellistunut n. 250 runoilijaa. Sittemmin sarja on kasvanut pienillä tussi- ja akryylimaalauksilla, joissa esiintyy mm. kaksinaamaisia runoilijoita ja käännöstöitä.

Teossarjani voi nähdä kunnianosoituksena runoilijoille ja kirjailijoille, oikeastaan kaikille, jotka työskentelevät taiteen alalla intohimoisesti toimeentulonsa rajamailla. Kaksinaamaisuus ja käännöstyöt ovat tässä kontekstissa positiivisia määritelmiä ja kuvastavat taiteen monimuotoisuutta ja joustavuutta elämän edessä.

Avajaisissa esiintyy kaksi itselleni tällä hetkellä tärkeää tekijää, joiden asenne, musiikki ja sanat inspiroivat omaa työtäni.

Suonsilmä (s. Eetu Kinni, 1992 Vantaa) on iisalmelainen runoilija ja piilohelmi, joka on esiintynyt runoineen viidellä mantereella 15 vuoden ajan. Kokeellisen runouden ja performanssitaiteen lisäksi hänet tunnetaan kolumneistaan, kirjeistään sekä työstään lasten, nuorten ja kulttuurin hyväksi.

Proto-Torvinen on Joensuun musiikillinen lahja koko maailmalle ja poikkeuksellisen hypnoottinen ja musta live-esiintyjä. Uusin sinkku ”Sadan vuoden päästä se on tätä samaa paskaa”, julkaistiin 1.11. Neljäs albumi ilmestyy keväällä 2025.


Sari Hakala on Iisalmessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, vapaa kirjoittaja ja kuvataiteen opettaja. Hänen työskentelynsä on kuvataiteen, musiikin, kirjallisuuden, runouden ja taidejournalismin liepeillä haahuilua, tarttumista ja irti päästämistä.

Kiitokset yhteistyöstä Kirjakantille ja Galleria Ars Liberalle.


kuva: Sari Hakala, Kolmipäinen Pessoalainen, akryyli paperille, 15 x 21cm, 2022

Jussi Nykänen – Rangat

Jussi Nykänen – RANGAT

18.10.-10.11.2024  | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio


RANGAT

Teoskokonaisuus käsittää sarjan löytö- ja kierrätysmateriaaleista koostettuja veistoksia sekä mustepiirroksia. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 17.10 klo.18-20, tervetuloa!

Vuonna 2022 löysin melontaretkelläni Suur-Saimaan Kaito-saaren rannalta kauniisti kuivuneen kalanruodon, jonka poimin mukaani. Myöhemmin työhuoneellani päätin toteuttaa mukaelman samasta ruodosta huomattavasti suuremmassa koossa. Satunnainen löytö poiki lopulta
kokonaisen veistossarjan, Rangat, jota jatkan yhä edelleen. Teossarja juhlistaa luonnon kiertokulkua; se tuo ilmi elämänkaaren rujoimmaksi mielletyn vaiheen, hajoamistilan, kauneuden ja estetiikan. Teokset muistuttavat myös yhteydestä meidän ja toislajisten välllä. Kun luiden päältä riisutaan liha, olemme monien muiden elollisten kanssa hätkähdyttävän samanlaisia.

Selkäranka on kiitollinen aihe myös vapaalle assosioinnille; se on kuin haaroittuva puu, joka kannattelee kehoa, tai kalevalaisen runouden maailmanpylväs, sammas, joka niin ikään pitää kaikkeutta koossa. Itselleni ratkaiseva syy aihevalintaan on kuitenkin ollut nuorimman veljeni
vaikea skolioosileikkaus vuonna 2010. Selkäranka-teemaisia teoksiani voikin tarkastella kaiken muun ohella myös veljeni ja hänen toipumisensa attribuutteina.


Jussi Nykänen (s.1985) on pieksämäkeläissyntyinen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Lappeenrannassa. Kuvataiteilijaksi hän on valmistunut vuonna 2010 Saimaan ammattikorkeakoulusta, ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021. Nykänen suosii työssään piirrostaiteen ja kuvanveiston menetelmiä. Hänen taiteensa ominaispiirteitä ovat löytömateriaalien käyttö ja perinnetiedon yhdistäminen ekologisiin teemoihin.

Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen taidetoimikunta.


kuva: Jussi Nykänen, Aarre, readymade ja spray, 33 x 11 x 3 cm, 2024

Outi Särkikoski – TOMBANT piirroksia ja veistoksia

Outi Särkikoski – TOMBANT piirroksia ja veistoksia

20.9.-13.10.2024  | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio


TOMBANT – piirroksia ja veistoksia

Näyttelyssäni on esillä tämän päivän piirroksia ja eilisen veistoksia. Intohimoinen piirtäjä ajautui keramiikan pariin kolmeksi vuosikymmeneksi, piirtäminen jäi taka-alalle. Keramiikan polku päättyi muutama vuosi sitten ja paperit ja piirtimet palasivat, vähitellen. Tähän näyttelyyn halusin molempien maailmojeni edustajia. 

Piirrokset kommentoivat veistoksia ja päinvastoin. Kahden aikakauden teoksista löytyikin yllättävästi jotain samaa. Piirtämisen yksinkertaisuus ja välittömyys viehättää keramiikan tekniikoiden jälkeen. Lumoudun liidun karkeaan paperiin jättämästä jäljestä, leikittelen pinnoilla, pisteillä, viivoilla. Materiaalista toiseen siirtyminen vaati aikanaan paljon työtä ja opiskelua, paluu on ollut huomattavasti helpompaa.


kuva: Outi Särkikoski, Tombant -putoava, 2024 

ANTI – Contemporary Art Festival 10.-15.9.2024

Työpaja: Kaupunkitila aistittuna

Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen opiskelijat toteuttavat vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloissa ANTI-festivaalin aikana.

Millainen kokemus kaupunkiympäristöstä syntyy, kun siinä ollaan ja liikutaan aiemmasta poikkeavalla tavalla? Lähde seuraamaan aistien sinulle luomaa reittiä kaupunkitilassa. Millaiseen Kuopioon huomaat eri aistiesi avulla astuvasi? Muuttuuko näkemyksesi kaupunkitilasta?

Kaupunkitila aistittuna on Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden järjestämä työpaja, jonka tukikohtana toimii Galleria Ars Libera. Galleriasta voi noutaa kortteja, jotka ohjaavat osallistujaa havainnoimaan Kuopiota näön, hajun, maun, tunnon ja kuulon aistikokemuksien kautta. Kortit ehdottavat kokemaan kaupunkitilaa keskittyen aistikokemuksiin ja kenties löytämään ympäristöstä jotain, mihin ei ole aiemmin kiinnittänyt huomiota.

Millaiselle reitille hajuaisti tai tuntoaisti voi viedä? Reittiä voi dokumentoida ja jakaa työryhmälle, joka koostaa materiaalista pienimuotoisen näyttelyn Ars Liberaan.

Kaupunkitila aistittuna -työpajaan voi osallistua ohjatusti annettuina päivinä tai itsenäisesti hakemalla galleriasta aistikortteja. Itse kaupunkitilassa liikkuminen toteutetaan itsenäisesti. Työpajan dokumentointi on nähtävillä Ars Libera -galleriassa aukiolojen puitteissa ensimmäisestä työpajapäivästä lähtien.

Lisätietoja: https://antifestival.com/programme/tyopaja-kaupunkitila-aistittuna/

Aalto-yliopiston opiskelijoiden julkisen taiteen projektien kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäkestoista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.

Sanaton, viivasta viivaan

pe 13.9.2024 klo 14-16 Galleria Ars Libera

Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen opiskelijat toteuttavat vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloissa ANTI-festivaalin aikana.

Piirtämällä voimme viestiä tunteistamme, ideoistamme ilman sanoja. Yksittäinen viiva ilmaisee liikettä, mielialaa tai kokonaista tarinaa.

Mitä viiva voikaan kertoa? Miten kommunikoida ilman sanoja? Kutsumme sinut kokemaan visuaalisen kommunikaation voiman yhdessä meidän kanssamme.

Kokoonnumme yhdessä isolle paperille, jolla liikutaan yhtenä. Voit osallistua teokseen seuraamalla, piirtämällä tai olemalla. Taiteilijoiden Paulan ja Siirin ohjaama interaktiivinen performanssi on kaikille avoin.

Tervetuloa kokemaan ja jakamaan tilaa yhdessä.

Lisätietoja:  https://antifestival.com/programme/sanaton-viivasta-viivaan/

Julkisen taiteen projektien kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäkestoista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.