Näyttelyt

Maria Nuutinen | Arjen helmiä | 14.3.-6.4.2025

Maria Nuutinen – Arjen helmiä

14.3.-6.4.2025 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la-su 12-17

Tervetuloa avajaisiin torstaina 13.3.2025 klo 18-20!
Taiteilija tavattavissa sunnuntaina 6.4.2025 klo 15-17.

Lappeenrantalainen korutaiteilija Maria Nuutinen yhdistää teoksissaan arkisia esineitä ja koristautumiseen liittyviä elementtejä kuten helmiä ja tekokynsiä. Hänen käsittelyssään arjesta tutut esineet saavat uusia merkityksiä ja käyttötarkoituksia. Galleria Ars Liberan Arjen helmiä näyttelyssä taiteilijan käsittelyn kohteena ovat olleet mm. tiski-, lattia- ja kuurausharjat, puhelin, hammasproteesit ja taikinakaulin.

Nuutisen työprosessit lähtevät liikkeelle usein arjen havainnoista ja ristiriidoista. Inspiraatiota on antanut esimerkiksi pesuohjeena hienopesu ja mainoslause Hohtavaa puhtautta. Tiskiharja on käynyt hiustenpidennyksessä ja lattiaharjan harjakset on korvattu helminauhan pätkillä. Arjen helmet näyttelyn teosten aiheena on ihminen, joka yrittää luovia luovasti arjen haasteiden keskellä turvattomuutta, riittämättömyyden tunteita ja ulkonäköpaineita kokien. Arkea kuvataan usein harmaana, tylsänä ja stressaavana tai sitten päinvastoin kiiltokuvamaisena ja siivottuina sosiaalisen median kuvina. Nuutisen teoksissa on jotakin molemmista maailmoista, ruma kohtaa kauneuden hieman oudolla tavalla.

Kädentaitoja ja valokuvausta teoksissaan hyödyntävä taiteilija kertoo aloittavansa työprosessin usein valmistamalla syntyneen idean pohjalta esineen tai korun, jonka hän kuvaa mallin kanssa. Joskus esinettä ei tarvitse edes valmistaa, riittää kun jo olemassa olevaa esinettä käyttää luovasti. Valokuva ilmentää taiteilijan ajatuksia ja päätyy yhdessä esineen kanssa osaksi installaatiota. Arjen Helmiä näyttelyn valokuvat kultakehyksissään ja ketjuissa roikkuessaan ovat kuin suuria kaulakoruja. Nämä ovatkin punottujen helmien lisäksi ainoat perinteisiin koruihin viittaavat asiat korutaiteilijan näyttelyssä. Nuutinen kertoo olevansa kiinnostuneempi tarkastelemaan koristautumista arkisemmasta perspektiivistä.

Yhteen seinäriipukseen on kuvattu papiljottipäinen uhmakas tyttö, jonka kiharat syntyvät nakkimakkaroita hyödyntäen. Teoksen nimi Something Special (kampausnesteen tuoksu oli nakki), kuvaa Nuutisen asennetta työskentelyyn, vaikka teoksissa viitataan vakaviin asioihin aivan ryppyotsaisena niitä ei lähestytä. Installaation osaksi on päätynyt myös vanha lankapuhelin, jonka johdon tilalle taiteilija on punonut helminauhan. Teos The Sound of Silence kutsuu näyttelyvieraita istahtamaan puhelinpöydän ääreen kuuntelemaan hiljaisuutta, koristautamaan helminauhalla ja tarkastelemaan arkisia esineitä uudesta näkökulmasta.

Maria Nuutisen työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

//

Maria Nuutinen – Everyday pearls

14.3.-6.4.2025 | Gallery Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Open We-Fri 14-18, Sa-Sun 12-17

Welcome to exhibition opening on Thursday 13th March from 6pm to 8pm.

Meet the artist on Sunday 6.4.2025 from 15 to 17.

A jewellery artist from Lappeenranta, Maria Nuutinen combines in her work everyday objects and elements related to adornment, like pearls and fake nails. In her hands the objects that are familiar from everyday life, take on new meanings and intended use. In Gallery Ars Libera’s Arjen Helmiä exhibition, dish- and floor brushes, a phone, dentures as well as a rolling pin have been in the artist’s handling.

The work processes of Nuutinen often get on the move from observations and controversies. The washing instruction “fine wash” and the advertising slogan “shining cleanliness” have given the artist inspiration. The dish brush has gotten hair extensions and the floor brushe’s bristles have been replaced with pieces of pearl necklaces. The Arjen Helmiä exhibition’s theme is a person who tries to get through the struggles of everyday life, including feelings of inadequacy and appearance pressures. Everyday life is often portrayed as grey, boring and stressful or then the opposite, scrap picture like edited images on social media. In the works of Nuutinen, there’s something from both worlds, as if ugly was encountering beauty in a slightly weird way.

 The artist who uses handicraft techniques as well as photography in her works, says that she starts her work process by making a piece of jewellery based on an idea and photographing it with a model. Sometimes there’s not even a need to make an object, it’s enough to use an already existing object creatively. The photo puts the artist’s thoughts in one place and with the object, it ends up as a part of an installation. The photos of the exhibition are in their golden frames and chains, as if they were like huge necklaces hanging on the walls. In the artist’s exhibition, these are the only things that refer to traditional jewellery, in addition to the braided beads. Nuutinen says that she is more interested in viewing decoration from a more everyday perspective.

In one of the wall pendants there has been photographed a defiant girl with hair rollers, who’s curls are born by making use of sausages. The work’s name, Something Special (the fragrance of the setting lotion was sausage), portrays the attitude of Nuutinen towards working, even though the works refer to serious matters, you don’t exactly approach them with a frown. An old landline phone, for which the cord has been replaced with a self beaded pearl necklace, has also ended up as a part of the installation. The piece of artwork, named The Sound of Silence invites visitors to sit beside the phone table to listen to the pure quietness, to decorate themselves with pearls and to see the everyday objects from a new perspective.

The Art Promotion Centre Finland has supported the work of Maria Nuutinen.

Christian Langenskiöld | The World Never Knew I Was Here | 14.2.-9.3.2025

Christian Langenskiöld – The World Never Knew I Was Here

14.2.-9.3.2025 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la-su 12-17


Taiteilija tavattavissa sunnuntaina 9.3.2025 klo 15-17.

Nuoruudessaan Raaseporissa, Langenskiöld työskenteli kesäisin talonhoitajana naapurisaaressa, jossa vanhempi nainen ja hänen tyttärensä olivat työnantajia. Nuori Langenskiöld maalasi seiniä, hakkasi puita ja leikkasi nurmikoita, ja koska talo vaati paljon huoltoa, hän työskenteli heille monena kesänä. Heistä tuli ystäviä, jonka seurauksena heidän kiinnostuksensa taiteeseen tarttui myös Langenskiöldiin. Flora, äiti, kuoli kotonaan vuonna 2008, ja Diana jatkoi talossa asumista yksin.

”Talvisin naiset asuivat Italiassa ja työskentelivät taidekonservoinnin parissa. Saavuttuaan 1970-luvun alussa Sisiliaan he rakastuivat saareen, jossa taide oli osa arkea, ja jäivät sinne vuosiksi. He vierailivat esihistoriallisten ja antiikin aikojen temppeleiden raunioilla maaseudun metsissä ja kävivät kirkoissa, joissa ihailivat taidetta ja arkkitehtuuria. Osa kirkoista oli alun perin ollut pakanallisia pyhäkköjä, joiden paikalle oli rakennettu kreikkalaisia temppeleitä. Jotkut temppelit muunneltiin kirkoiksi, myöhemmin moskeijoiksi ja lopulta taas kirkoiksi. Kaikki nämä aikakaudet näkyivät rakennusten muodoissa ja ornamenteissa. Kaupungeissa menneiden aikojen rauniot olivat yhä osa kaupunkikuvaa, ja naiset olivat kiehtoutuneita esihistoriallisten ja antiikin kansojen läsnäolosta sekä ajasta, joka tuntui elävältä virralta. Monet vanhat julkiset taideteokset olivat huonossa kunnossa kun naiset saapuivat saarelle, ja he alkoivat tehdä yhteistyötä paikallisten taidemuseoiden kanssa palauttaakseen joitakin niistä entiseen loistoonsa.

Diana oli jo pitkään toivonut voivansa tehdä viimeisen matkan Sisiliaan nähdäkseen heidän entiset projektinsa ja vieraillakseen hänelle rakkaissa paikoissa. Hän oli viimeksi matkustanut saarelle 2000-luvun alussa. Ehdotin, että lähtisin matkalle hänen kanssaan, ja ajatus innosti häntä. Lähdimme Sisiliaan huhtikuussa 2023. Elämä saarella oli muuttunut suuresti viime vuosikymmeninä. Diana oli iloinen siitä, että köyhyyttä oli paljon vähemmän, mutta samalla se paikka, johon hän oli rakastunut, oli kadonnut taloudellisen kehityksen myötä. Ihmiset eivät enää eläneet taiteen keskellä: Palermon keskustan vanhasta torista, jossa he olivat restauroineet mosaiikin, oli jäljellä vain vähän. Teos oli viety pois paikaltaan ja sijoitettu museoon. Valkoisella seinällä, kylmässä valossa, kaukana torin vilkkaasta ympäristöstä, mosaiikki tuntui elottomalta. Mutta ehkä niin oli parempi, sillä itse tori oli katoamassa uuden ostoskeskuksen tieltä. Metsätemppelit oli muutettu turistikohteiksi, joiden sisäänkäynnit kulkivat lahjatavarakauppojen kautta. Diana tuli Sisiliaan jättämään hyvästit rakastamalleen paikalle, mutta se oli hävinnyt jo ennen häntä.”

Näyttely koostuu 8×10 tuuman ja 120 mm:n filmipositiiveista, jotka esitetään itse tehdyissä filmikatselulaitteissa ja stereoskoopeissa. Laitteiden rakentamiseen käytetty materiaali on peräisin Floran ja Dianan vanhasta talosta sekä puutarhan kaatuneista puista, joita Langenskiöld oli palkattu hoitamaan. Valokuvat on otettu Sisilian matkan aikana sekä Dianan kotona.

//

Christian Langenskiöld – The World Never Knew I Was Here


14.2.-9.3.2025 | Gallery Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Open We-Fri 14-18, Sa-Sun 12-17


Meet the artist on Sunday 9.3.2025 from 15 to 17.

In his youth, in Raasepori, Langenskiöld worked as a caretaker on a neighbouring island during the summers, where an older woman and her daughter were his employers. Young Langenskiöld painted walls, chopped wood, and mowed lawns, and because their house required much maintenance, he worked for them during many summers. They became good friends, and a valuable outcome of our friendship was that their interest in art rubbed off on him. Flora, the mother, died at home in 2008, and Diana continues to live in the house by herself.

”In the winter, the women lived in Italy and worked in art restoration. Upon arriving in Sicily in the early 70s, they fell in love with the island where art was a part of everyday life and stayed for many years. They visited the ruins of prehistoric and ancient temples in countryside forests and attended church services, where they admired the art and architecture. Some of the buildings were pagan sanctuaries in the beginning and changed into Greek temples; whereafter, they were transformed into mosques and then churches. All these periods were visible in the shape and ornamentation of the buildings. In the cities, ruins from earlier eras remained part of the urban landscape, and the women were intrigued by the presence of prehistoric and ancient peoples and the resonance of a seemingly living current of time. Many old public artworks were in poor condition when the women arrived on the island, and they began working with local art museums to restore a few of them.

Diana had long hoped to make a final trip to Sicily to see their former projects and visit places dear to her. The last time she travelled to the island was in the early 2000s. I suggested I accompany her on the trip, and she was excited by the idea. We set off for Sicily in April 2023. Life on the island had changed a lot over the last decades. Diana was pleased that there was much less poverty, but the place she had fallen in love with had disappeared as economic development progressed. People no longer lived amidst art: There was little left of the ancient market in the centre of Palermo, where they had restored a mosaic. The artwork had been cut from its place and put in a museum. On a white wall in cold light, removed from the vibrant environment of the market, the mosaic felt lifeless. But it was just as well, as the market was disappearing due to a new shopping centre in the same area. The forest temples had been turned into tourist attractions, where the entrances went through the gift shops. Diana came to Sicily to say goodbye to a place she loved dearly, but it had gone before her.”

Exhibition consists of 8×10 inch film positives, shown in self-made film viewers and stereoscopes. Materials are from Flora’s and Diana’s house and fallen trees of the garden where he used to work. The photographs were taken during their trip and in Diana’s home

//

Toimintaamme tukevat Taike, Kuopion kaupunki ja Uudet klassikot.

/ Thank you for support: Taike, City of Kuopio and Uudet klassikot.

Jouko Vatanen | MIELELLÄNI – maalauksia 2025


Jouko Vatanen | MIELELLÄNI – maalauksia 2025
17.1.-9.2.2025 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la-su 12-17
Vapaa pääsy | Tervetuloa!

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 16.1.2025 klo 18-20!
Taiteilija tavattavissa lauantaina 18.1.2025 klo 12-14.


MIELELLÄNI – maalauksia 2025

Kotini, kotitilani oli Konnevedellä. Isäni, Karjalan evakko, oli raivannut peltoa paljain käsin.
Lähdin kotoani, työttömyystöinä kuivatun järven rannalta 16-vuotiaana vuonna 1971 Limingan taidekouluun.

Pääsin Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan kauppaopistosta.
Valmistuin 1994 taiteen maisteriksi, kuvismaikaksi. Välillä olin Pariisissa, Wienissä, eläkevirassa.
Maalasin ja pidin näyttelyitä.

Tein valokuvausta ja graafista suunnittelua, videoita ja elokuvia.
Taideopetusta, pätkätöitä, tuntitöitä. Asuntolaina, perhe.

Maalauksillani ei yleensä ole nimiä. Etsin liikettä ja rytmiä, omaa liikettä – mielen liikettä. Värien vuorovaikutus on suuri voima. Etsin liikettä myös aikidossa (japanilainen budolaji).

Helpotuksena katsojalle maalauksissani voi hahmottaa horisontin. Työn iloa sarjassa on rakennusmiehiä työssä. Tosin piilossa värien seassa. Maalasin ateljeetaloni rakentamisen tunnelman, muistikuvan. Kaikki oli mukavaa ja sujuvaa – iloa ja ystävyyttä. Sellaista työ parhaimmillaan on! Rakentaminen on luovaa työtä: ensin oli vain ajatus.

Sotien jälkeen syntyneenä minulla on vääristynyt, lapsellinen suhde taiteeseen. 1950 – 60-luvulla ei ollut lehdissä juurikaan värejä, kirjoissakin oli vain vähän värikuvia, TV oli mustavalkoinen. Tyhjiä seiniä oli paljon. Nyt kaikki on värillistä, muuallakin kuin joulukirkossa.

Taideteos on ongelma. Gallerioita ja näyttelyitä on paljon. Museot ovat täynnä.
Mihin kaikki taide sopii?

Mitä järkeä tässä on? Materiaalit, työhuone, kuljetukset, matkat ja majoitukset, menetetty työaika…Oma matka antaa merkityksiä ja kauneutta arkeen ja työhön. Mottoni on: Mitäpä se minulle kuuluu, mitä minä teen. Zen viisaus: Just do it. (Nike lainasi nimen Kreikan voitonjumalalta ja sloganin zenbuddhismilta). Mieli tekee ja aivot yrittää olla järkevä. Välillä täytyy yrittää olla kunnollinen. Välillä voi maalata.

Ääniteokset syntyivät siten, että kerran päätinkin muuntaa sisäisen liikkeeni ja rytmini ääniksi. Soitin ensin koskettimilla ja sitten kitaralla tai kaksi kertaa koskettimilla. Ääniteokseni eivät ole musiikkia, vaan soitettua maalaamista.

Kuva: Jouko Vatanen, Maisema 2, öljy, 80 x 170 cm, 2023


// ENG


Jouko Vatanen | With my mind – Paintings 2025
17.1.-9.2.2025 | Galleriy Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Open we-fri 14-18, sa-sun 12-17
Free Entry | Welcome!

Opening of the exhibition on Thursday 16.1.2025 from 18 to 20!
Artist meeting Saturday 18.1.2025 from 12 to 14.


WITH MY MIND – paintings 2025

My home, my homefarm was in Konnevesi. My father, an evacuee from Karelia, had cleared a field with his bare hands. I left my home in 1971, on the shore of a dried-up lake, as an unemployment job, to study at the Liminka Art School.

I got into the University of Art and Design Helsinki to study from the College of Commerce. I graduated in 1994 with a Master of Arts in Fine Arts, a degree in illustration. Sometimes I was in Paris, Vienna.

I did photography and graphic design, videos and films.
Art teaching, odd jobs, hourly jobs.

My paintings usually don’t have names. I look for movement and rhythm, my own movement – the movement of the mind. The interaction of colors is a great power. I also look for movement in aikido (a Japanese budo style).

Viewer can see the horizon in my paintings. In the Joy of Work series, there are construction workers at work. Although hidden among the colors. I painted the atmosphere of the construction of my studio house, a memory. Everything was nice and smooth – joy and friendship. That’s what work is at its best! Construction is creative work: first there was just an idea.

Born after the wars, I have a distorted, childish relationship with art. In the 1950s and 60s, there were hardly any colors in magazines, there were only a few color pictures in books, and TV was black and white. There were many empty walls. Now everything is colored, even in places other than Christmas church.

A work of art is a problem. There are many galleries and exhibitions. Museums are full of art.
What is the point of my art? Materials, studio, transportation, travel and accommodation, lost working time… My own journey gives meaning and beauty to everyday life and work. My motto is: What does it matter to me, what do I do? Zen wisdom: Just do it. (Nike borrowed the name from the Greek god of victory and the slogan from Zen Buddhism). The mind does it and the brain tries to be rational. Sometimes you have to try to be decent. Sometimes you can just paint.

The sound works were created when I decided to transform my inner movement and rhythm into sounds. I first played the keyboard and then the guitar or twice the keyboard. My sound works are not music, but played painting.

Picture: Jouko Vatanen, Landscape 2, oil, 80 x 170 cm, 2023

Antti Rönkä – Kerrostumia

Antti Rönkä – Kerrostumia

13.12. 2024 – 12.1.2025 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la-su 12-17

Vapaa pääsy | Tervetuloa


Kerrostumia

Teosten kerrokselliset ja tekstuuriltaan runsaat väripinnat muodostavat usein päällekkäisiä tiloja ja väreileviä rihmastoja. Monet maalauksista on tehty jaksoissa, maalaten uusi kerros tai muoto aiemman päälle. Muutosta aiempaan pelkistykseen ja minimalismiin on tapahtunut viime vuosien aikana paljon. Näyttelyssä on esillä neljä akryyliväreillä kankaalle maalattua teosta.

Kiitos Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolle työskentelyn tukemisesta.

Antti Rönkä (s.1973) on taidemaalari, joka valmistui kuvataiteilijaksi Imatran taideoppilaitoksesta 1998. Valmistumisen jälkeen hänellä on ollut 24 yksityisnäyttelyä ja hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin. Röngän teoksia on mm. Kuopion Taidemuseon ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa. Hän asuu ja työskentelee Kuopiossa.


Antti Rönkä – Layers

13.12. 2024 – 12.1.2025 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 9, Kuopio

Open we-fri 14-18, sa-sun 12-17

Free entry | Welcome!


Layers

The layered and richly textured colour surfaces of the works often form overlapping spaces and rippling, tendril-like structures. Many of the canvasses have been painted over different time periods, with new layers or shapes superimposing previous versions. Rönkä’s originally simplistic and minimalistic style has undergone notable developments in recent years. The exhibition presents four acrylic abstract canvasses.

The artist is grateful to the Finnish Cultural Foundation’s North Savo Foundation for its support.

Antti Rönkä (b.1973) graduated as a visual artist from the Imatra Art School in 1998, since when his work has been the subject of 24 solo and several group exhibitions. Rönkä’s artworks can currently be found in the collections of the Kuopio Art Museum and the National Art Commission, among others. He lives and works in Kuopio.


Kuva: Antti Rönkä, Matka, akryyli kankaalle, 100 x 150 cm, 2024