Teemu Siika – MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA

Teemu Siika – MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA
9.8.-7.9.2024 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

Avoinna ke-pe 14-18, la 12-17
Vapaa pääsy | Tervetuloa!


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 8.8.2024 klo 18-20!

MYÖTÄTUNTO, ARMO, LAUPEUS JA EMPATIA
 
Mikä saa meidät tuntemaan itsemme muita paremmaksi ja arvokkaammaksi? Miten ihmisiä voi arvottaa? Talouden mittareilla, koulutustasolla, ahkeruudella, asemallasi sosiaalisilla tikapuilla? Jotenkin muuten? Toivon tämän askarruttavan mieltäsi vähintään täällä vierailusi ajan – toivottavasti huomattavasti pidempään. Muista samalla pyöritellä mielessäsi näyttelyn nimessä esiintyviä avainsanoja myötätunto, armo, laupeus ja empatia.

Näytteillä olevat veistokseni lainaavat hahmonsa lasten lelukulttuurista. Europa on populismia ja autoritarismia kommentoiva Ihmisen mittakaavaan muunnettujen Matchbox -sotilaan ja Barbie-nuken installaatio. Teos on valmistunut vuonna 2018 ja sen tarkoitus oli kuvastaa pelkojani Euroopan henkisestä ja poliittisesta tilasta. Veistosryhmällä pyrin ottamaan kantaa oikeistopopulismin nousuun, populistisen retoriikan leviämiseen laajemmalle politiikan kentällä, äärioikeiston salonkikelpoistumiseen ja näiden aiheuttamiin ongelmiin oikeusvaltioperiaatteelle. Äärioikeistolaisuus, nurkkapatriotismi, opportunistinen markkinatalous ja populismi (sekä vuonna 2024 valitettavasti myös sota) ovat arkipäiväistyneet jo miltei huomaamattomaksi osaksi yhteistä arkeamme ja uhkaavat Euroopan humaaneja arvoja.

Masters of the Universe puolestaan pyrkii kertomaan yksilön sosioekonomisen aseman mahdollisesta vaikutuksesta hänen empaattisuuteensa, eettisyyteen ja omakuvaansa. Teoksia rakentaessani olen perehtynyt muun muassa aiheisiin liittyviin poliittisen psykologian ja sosiaalipsykologian julkaisuihin. Näiden julkaisujen anti on päässäni sekoittunut alkuperäisten figuurien markkinoinnissa käytettyjen piirrettyjen tarinaan ja kerrostunut teoksiin.

Kuva: Teemu Siika, Masters of the Universe, käsin rakennettu keramiikka, 146 x 60 x 216 cm, 2020