Leena Illukka, Silja Puranen & Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma

Leena Illukka, Silja Puranen & Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma
8.6.-23.6.2023 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 7.6.2023 klo 18-20

Kolmen taiteilijan ryhmänäyttelyä yhdistää tarinallisuus ja näkökulmat ihmisenä olemiseen. Video- ja tekstiiliteoksista sekä installaatioista koostuva kokonaisuus kommentoi yhteiskunnassa ja ympäristössä tapahtuvia jatkuvasti kiihtyviä muutoksia, niiden tuottamia nyrjähdyksiä, venähdyksiä ja murtumia. Lähtökohtana työskentelyyn on yksilön suhde luontoon, kulttuuriin ja sosiaalisiin rakenteisiin. Ryhmä on pitänyt näyttelyitä vuodesta 2018 alkaen, nyt esillä on heidän yhdestoista yhteinen näyttelynsä.

BIO:t

Leena Illukka tuo Ars Liberaan uuden Kir(j)otut Säännöt -teoskokonaisuutensa ensimmäisen osan. Mute trilogia -teoksessa yhdistyy perinteinen kirjonta ja konsolipelien ikoninen kuvasto. Pelin näyttöruutuna toimivat kierrätetyt seinätekstiilit. Näissä tragikoomisissa, pehmeissä ja äänettömissä teoksissa erilaiset maailmat rinnastuvat kuvastossa ja tekniikoissa. Perinteinen käsityö ja sen tradition rikkominen kohtaa digitaaliset pelit. Teoskokonaisuus käsittelee esimerkiksi  ajankulkua, ihmisyyttä ja ympäristöä.

Silja Purasen Plastic Blossom on 3d-animaationa toteutettu monikanavainen videoinstallaatio, jonka lähtökohtana on ihmisen suhde ja vaikutus luontoon ja ympäristöön. Eri kokoisilla näytöillä esitettävissä animaatioluupeissa muovisista juomapulloista askarrellut kitschiä ja tee-se-itse -asennetta henkivät koristekukat avautuvat hitaasti kukin jäljitellen kasvien kasvamista kuvaavia time-lapse videoita. Kukat kukkivat irrallisina mustalla taustalla, mutta muovipullon pinnalla näkyy heijastuksia kuvan ulkopuolelle jätetystä ränsistyneestä urbaanista ympäristöstä.

Virpi Vesanen-Laukkasen Poly Esters -teokset on toteutettu polyestervaatteista. Vanhimmat niistä muistuttavat (kulutus)optimismin ajasta. Pese ja pidä -vaatteet edustivat 1960-luvulla huoletonta, kaupunkilaista elämäntapaa. Polyesteri on muovia, jota voidaan osittain kierrättää uusien tuotteiden materiaaliksi. Vaatteina kierrätettynä se päätyy kuitenkin usein täytemateriaaliksi tai muuksi alempiarvoiseksi tuotteeksi. Taiteilija ihastui Poly Esters -teoksissa käytettyihin keveisiin, silkkisen sileisiin ja hehkuvan värisiin vaatteisiin kierrätysmyymälän tarjouspäivillä. Hän käyttää teoksissaan vaatteet kokonaisina, kieputtaa ja kiinnittää  ne toisiinsa ja palauttaa ne  projektin lopuksi uusiokäyttöön.

Näyttely on osa Art Fair Suomi 2023-tapahtumaa. Katso lisätiedot: https://artfairsuomi.fi/

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Taiteilijoiden työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja VISEK.

Johanna Sipilä ja Rose-Mari Torpo: Parallel

Johanna Sipilä ja Rose-Mari Torpo: Parallel
24.5.-4.6.2023 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 23.5.2023 klo 18-20

Yksityisen maalaustaiteemme lisäksi tutkimme yhdessä maalaamisen prosessia, dialogia maalauksen keinoin, maalaten samanaikaisesti ja yhteiseen lopputulokseen tähdäten. Olemme maalanneet yhdessä vuodesta 2019 ja syksyllä 2021 pidimme ensimmäisen näyttelyn nimeltä Painting is Happening suurikokoisista yhdessä maalatuista teoksistamme Kouta Galleriassa, Poikilo-museossa Kouvolassa. Tavoitteenamme on tehdä maalaustilanteesta vuorovaikutuksellinen, luoda uudenlaista sisältöä ja jälkeä, oppia toisiltamme, nähdä eri tavalla, keskustella maalauksen luonteesta, tutkia egosta luopumista ja yhteistä luovaa prosessia.
Maalaustyylimme ovat toisistaan melko erilaiset, yhteismaalaukset eivät oikeastaan muistuta kummankaan maalaustyyliä, vaan on syntynyt jotain uutta. Toisinaan kutsumme muitakin kohtaamaan, kommunikoimaan ja tutustumaan toisiinsa maalaamalla ja piirtämällä.
Maalausbileissämme on sanatonta vuoropuhelua, huomioimista, yhteentörmäyksiä, hysteeristä naurua, uusia suuntia, yllättäviä ideoita, nopeaa reagointia, luottamusta ja jaettua vastuunkantoa.

BIOT

Johanna Sipilä (s. Asikkalassa 1976) on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2007 ja opiskellut sitä ennen Vapaassa taidekoulussa. Hän valmistuu kesällä 2023 kuvataidekasvatuksen maisteriopinnoista Aalto-yliopistossa. Sipilä on kuvataiteilijana keskittynyt pääasiassa maalaukseen, mutta tehnyt myös mm. performansseja, videoita ja installaatioita. Sipilä asui Tallinnassa 2010–2014 osallistuen aktiivisesti paikalliseen taide-elämään ja organisoiden kulttuurivaihtoa Viron ja Suomen välillä. Palattuaan Suomeen hän on työskennellyt Harakan saarella Helsingissä ja nyt Nuuksiossa Espoossa. Sipilän taiteellista työskentelyä johdattavat omaelämäkerrallisten teemojen lisäksi vahvasti luonto, metsä ja toislajiset.
www.johannasipila.com
www.instagram.com/jojohannasipila/

Rose-Mari Torpo (s. Raumalla 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. tm•galleriassa, Rauman Taidemuseossa, Galleria Å:ssa Turussa ja Huuto galleriassa. Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan Turun Taideakatemiassa (Kuvataiteilijan AMK). Torpon maalaustyöskentely on prosessipohjaista ja ohjautuu visuaalisesti sekä teemallisesti usein värin, materiaalien ja kokeilujen kautta. Rose-Mari Torpo on Taidemaalariliiton jäsen ja kuuluu Helsingin ja Rauman taiteilijaseuroihin.
www.rosemaritorpo.com
www.instagram.com/rosemaritorpo/

Tiio Suorsa: The Closest Unnoticed Passage – Lähin huomaamaton ylitys 16.5.-21.5.2023

16.5.-21.5.2023 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio
Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 15.5.2023 klo 18-20

Kaikenlaiset olevat, materiaaleja siirtelevät, paikallaan kasvavat, uutta elintilaa hakevat, aina jokin tarttuu toiseen, kasvaa tai heijastuu toisen pinnalla, mitään ei kehity irrallaan. Näyttelyn keskiössä olevan videoinstallaation tapahtumapaikkana on todellisuuksien
rajamaille unohdettu tila. Tilaa ja toisiaan tutkivien liikkeessä on samaan aikaan palautumista ja virtaavuutta, muotojen joustavuutta, hakeutumista osaksi jotakin yhteisesti kehkeytyvää. Onko tarkoitus löytää tila, jossa mikään ei enää aiheuta uudelleenasettumista ja liikehdintää vai olisiko pysyttävä hitaassa liikkeessä, jatkuvassa uudelleenasettumisessa?
Näyttelyssä on lisäksi esillä taiteellisen työn ja tutkimuksen usein piiloon jääviä osasia: kankaalle kasautuneita runon palasia, valmistuneesta versiosta hylättyjä looppeja mobiililaitteessa, naruista, langoista ja savesta punottuja muistiinpanoja. Kävijän on mahdollista kulkea osana prosessia, luoda oma kulku useasti uudelleen. Kuvaa, runotekstiä ja ääntä yhdistävä videoinstallaatio on jatkuvassa muuksi tulemisen tilassa. Kuva- ja äänimateriaali koostuu kenttätallennuksista residensseissä ja
työskentelypaikoissa Berliinissä, Helsingissä, Paljakan luonnonpuiston lähellä, Linzin ja Turun kasvitieteellisissä puutarhoissa sekä internetissä. Materiaali on kerrostettu ja muokattu digitaalisesti eri ohjelmissa.
Taiteellista työtä ja tutkimusta digitaalisen runouden parissa on tukenut Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Mustarinda

BIO

Tiio Suorsa on mediataiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan, digitaalisen runon ja
installaatioiden parissa. Usein tarkastelun kohteena ovat kohtauspinnat, urbaani eristäytyminen, kollektiivisen muistin jäljet ja olentojen fluidisuus. Työskentely perustuu epälineaarisuuteen, kerroksellisuuteen ja kenttätallennuksiin.
Suorsa on opiskellut Interface Cultures -ohjelmassa Linzin taideyliopistossa, digitaalista
kulttuuria ja kulttuuriperintöä Turun yliopistossa sekä monimediaa Turun Taideakatemiassa.
Teoksia on ollut esillä näyttelyissä ja festivaaleilla Euroopassa, mukaan lukien Ars
Electronica Centerissä, Itävallassa. Kevään 2023 hän työskenteli Leipzigissa, Saksassa.