Michaela Casková: No weather what | 19.2.–7.3.2021

Michaela Casková: No weather what

19.2.–7.3.2021 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

[English below]

Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.

* Tällä kertaa emme järjestä avajaisia. Noudatamme muutenkin koronaohjeistuksia, joten normaalit käynnit varmasti turvallisia. Tervetuloa, välkommen!

Millainen on aurinkoisena kesäpäivänä kerättyjen nokkosten matka?
Entä miten muistat ja maistat erään menneen sadepäivän?
Millaisia sään sävyjä muistat?
Kenen kanssa jaat ilmanalasi?

Tähän asti tapahtumien ketju on ollut mukaansatempaava: se on ollut asioiden imemistä ja liottamista. Se on ollut käveleskelyä täysinäisten korien kanssa: nokkosia, kaarnaa, kiviä, savea. Kävelyä yhdessä, saksien kanssa, muovipussit täynnä mätäneviä sieniä: ja sitten pakastamista, keittämistä, kuivaamista, värjäämistä, erottelua, tarkkailua, oppimista, unohtamista, innostumista ja pettymystä. Kulmakarvat kärventyneinä se on ollut rutiinien ja askareiden luomista höyryävien pannujen, nesteiden ravistelun ja pigmenttien purkittamisen lomassa.

Tässä meneillään olevassa jutussa, taskuista on aina löytynyt jotain: se on ollut paluuta niiden tärkeiden asioiden ääreen, jotka luuli jo unohtaneensa. Kaiken löytyneen muuttamista jauheeksi, tomuksi, tahnaksi, maaliksi ja palasiksi. Ystävän opettamana, vahan parantamana. Pidämme toisillemme seuraa, jaamme sään.

– – –

Sivujuonteena No weather what -näyttelyn ohjelmassa tapahtumien sarja jatkuu:

Voit varata itsellesi tapaamisen* taiteilija Michaela Caskován kanssa ja tulla galleriaan kupilliselle keittoa (vegaaninen). Tästä keitosta tulee osa näyttelyä ja mahdollisesti sen väri muuttuu yhden talvipäivän värimuistoksi.
*Tämän hetkisten koronasuositusten vuoksi varatut tapaamiset tapahtuvat gallerian aukioloaikojen ulkopuolella, yhdelle ihmiselle kerrallaan. Voit varata keittovisiitin alla olevista ajoista olemalla yhteydessä taiteilijaan: eseleim (at) seznam.cz / 045 1967234:

pe 19.2. klo 13:00
ke 24.2. klo 13:00
to 25.2. klo 13:00
pe 26.2. klo 13:00
ke 3.3. klo 13:00
to 4.3. klo 13:00
pe 5.3. klo 13:00

– – –

Bio: Michaela Casková on taitelija, taidekasvattaja, nomadinen puutarhuri ja keräilijä, joka tarkkailee ilmapiirin tapahtumia. Käveleminen, tutkailu, kyseleminen, puhuminen, hiljaisuudessa oleminen, kuunteleminen, kuvitteleminen, poimiminen, kerääminen, kartoittaminen ja piirtäminen ovat muutamia hänen työkaluistaan. No weather what on osa taiteilijan pidempikestoista Small Talks -teossarjaa, joka pohjaa jaettuun säähän liittyvään tenhoon, keskusteluihin, huomioihin sekä vaelteluun. Useat Caskován vaellukset, keräilyt ja kokoelmat linkittyvät metsän ympäröimään Mustarinda-taloon, Lapinlahden taiteilijatyöhuoneiden alueelle Helsingissä tai hänen kotimaahansa Tsekkiin. Tällä hetkellä hän asuu Suomenlinnassa pitkäaikaisena HIAP-taiteilijaresidenssiläisenä.

Näyttelyyn kuuluu myös Caskován ystävän, kuraattori Selina Väliheikin kirjoittama kirje. Ystävykset tutustuivat Mustarinda-talolla 2015 ja yhdessä he ovat järjestäneet lasten ja nuorten taideleirejä samaisella Mustarinda-talolla Hyrynsalmella. Ystävinä he jakavat intohimon yhteisiin aamupaloihin, meren tuijotteluun sekä illallisten kokkaamiseen.

Lisätietoja: www.naposedu.cz

//

Michaela Casková: No weather what

19.2.–7.3.2021 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

Opening hours: Wed–Fri 14–18 + Sat–Sun 12–17

* This time we will not have an opening. We follow the corona precautions in other ways too, so normal visits will be safe. Welcome!

What is the journey of nettles collected on one sunny summer day?
What is the taste and colour of your memories of one particular rainy day?
Which shades of weather do you remember?
With whom do you share weather?

So far the process has been absorbing: it has been about taking in and soaking up. It has been about wandering around with baskets full of nettles, bark, stones, clay. Walking in company, with scissors, plastic bags full of rotten mushrooms and then freezing, boiling, drying, dyeing, separating, observing, learning, forgetting, getting excited and disappointed. With burned eyebrows it has been about creating routines and chores in between steaming pans, shaking liquids and putting pigments in jars.

The process has been about always having something in your pocket: returning to things that matter which you thought you forgot. Turning everything found into powders, dust, pastes, paints, pieces. Taught by friend, healed by wax. Company we keep, weather we share.

– – –

Additional programme –  in No weather what the processes of the laboratory go on:

As an additional program to the exhibition, visitors are most welcome to book a time* with the artist Michaela Casková and come to the gallery for a cup of soup (vegan), which will then become part of the exhibition and possibly change into a colourful memory of one winter day.
*Due to current restrictions booked visits with Michaela will happen outside of gallery opening hours and for one person at the time. You can book your soup visit by contacting the artist: eseleim (at) seznam.cz / 045 1967234 with chosen date:

Fri 19.2. at 13:00
Wed 24.2. at 13:00
Thu 25.2. at 13:00
Fri 26.2. at 13:00
Wed 3.3. at 13:00
Thu 4.3. at 13:00
Fri 5.3. at 13:00

– – –

Bio: Michaela Casková is an artist, art educator, nomadic gardener and forager who keeps an eye on atmospheric events. Walking, observing, asking, talking, being in silence, listening, imagining, picking, foraging, mapping and drawing are some of her tools. No weather what is part of the artist’s long term series called Small Talks based on fascinations, conversations, observations and wanderings with the weather we share. Most of her wanderings, foraging and gatherings are connected to Mustarinda house surrounded by forests, Lapinlahti bay in Helsinki where her studio is, or her homeland in Czech. Michaela is at the moment living on the island of Suomenlinna as long term HIAP artist-in-residence.

The exhibition includes a letter written by Casková’s friend, curator Selina Väliheikki. Casková and Väliheikki got to know each other in Mustarinda house in 2015 and became friends. Together they’ve been organising summer art camps for kids in the same Mustarinda house in Hyrynsalmi, and as friends they share a passion for joint breakfasts, sea gazing and dinner making.

More info: www.naposedu.cz

– – –

[Kuva / image: Michaela Casková: Yksityiskohta teoksesta / Detail of an art work.]