24.-30.6.2019 POST-MIDSUMMER STUDIO -Gallerian Ars Liberan esitystaiteen festivaaliviikko

Galleria Ars Liberassa vietetään 24.-30.6.2019 esitystaiteen festivaalia. Galleriatila toimii viikon aikana kaikille avoimena kohtaamispaikkana, sekä vapaan taiteen tilana. Gallerialla nähdään teoksia, jotka käsittelevät ympäristön ja kaupunkitilan muutoksia, sekä inhimillisyyttä ja uuden kokemista.

Viikko käynnistyy Panu Johanssonin videoteoksella Pienkaupunkisinfonia: 96100-97690. Teos on kaupunkisinfonia ja lyhyt kokeellinen elokuva, joka kuvaa Lapin pääkaupunki Rovaniemeä. Teos on vuosien kuvaustyön ja ruohonjuuritason tarkkailun tulos, jossa filmille vangitut yksityiskohdat – kuvat, muistot, vuodenajat ja kaupunginosat – vyöryvät katsojan verkkokalvolle kiivaana kineettisenä virtana. Teos on nähtävillä tilassa koko viikon ajan.

Ilta jatkuu Jo Boman -orkestran Johanneksen päivän Ompeluseurat -esityksellä. Ompeluseurat on ääntä, pistoja, taidetta ja tekemättömiä töitä sisältävä esitys, jonne voi tuoda mukaan tekemättömiä käsitöitä. Ompeluseurat on yhteisöllinen ja eri-ikäisiä ihmisiä yhteenkokoava konsepti. Esityspaikalta löytyy myös yksinkertaisia käsityöideoita ja keskeneräisiä töitä, joita yleisö saa jatkaa tai tehdä valmiiksi esityksen aikana. Ompeluseurat: Johanna Jauhiainen (laulu, koskettimet, neula ja lanka), Kaisa Lamminpää-Raekallio (pensseli, vesi, akryyli) ja Antti Raekallio (sähkökitara, lyömäsoittimet, laulu).

Tiistaina tilan valtaa työpari Rossi ja Pakarinen Työtoimintayksikkö -nimisellä teoskokonaisuudella. Monitaiteilijat Johanna Rossi ja Juuso Pakarinen työskentelevät tilassa open studio -periaatteella. Tilaan rakentuu erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työtoiminnan kliseiden hengessä installaatio, joka toimii myös performatiivisena osuuden näyttämönä. Keskiviikkona gallerian yläkerran tilassa nähdään työparin näyttely.

Torstaista lauantaihin performanssitaiteilijat Julia Kukkonen ja Enda Mattila työskentelevät gallerialla Regenerative practices I -nimisen teoksen parissa. Taiteilijat työskentelevät tilassa kolmen päivän ajan. ”Regenerative practices I on simulaattori, yhteinen tila, jossa voimme muuttaa todellisuuttamme ja tutkia itseämme suhteessa muihin. Tilassa voi harjoitella herkkää rohkeutta, kohdata tuntemattomia puolia ja hyväksyä syvimmätkin haavat. Ja ennen kaikkea ymmärtää yhteistä viisauttamme ja voimaamme. Työskentelymme tulee koostumaan mm. suurille papereille piirretyistä ajatuskartoista, kehollisen viisauden tutkimisesta (performanssi-)harjoitteista, tulevaisuuden pohdinnasta ja luonnollisten prosessien tarkkailusta. Gallerialle voi tulla juttelemaan, osallistumaan, seuraamaan työskentelyä. Noudatamme työpajassa turvallisemman tilan periaatteita.”

Viikon päätteeksi tilassa koetaan Iiris-Lilja Kuosmasen ja Anniina Lehtisen Water Rituals -teos. Teos on konsertti jonka aikana esitetään videoprojisointi, sekä tilassa oleva
valokuvainstallaatio. Anniina Lehtisen säveltämä ja soittama musiikki on inspiroitunut hänen Pariisissa asumista vuosistaan ja kokemuksista näiden vuosien varrella. Esillä olevat valokuvat ovat Iiris‐Lilja Kuosmasen viimeisimmästä kuvasarjasta Hanging Gardens, joka kuvaa luonnon muutostiloja, ihmisen toimesta. Kuvat ovat pieniä merkkejä kasvusta tai tuhoutumisesta, mitä ympärillämme tapahtuu.

Kaikkiin esityksiin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.
Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

OHJELMA:

Ma 24.6.

Klo 17-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

Klo 19 Jo Boman -orkestra: Johanneksen päivän Ompeluseurat

Ompeluseurat, esityssarjan 11. osa: tällä kertaa rytmi kohtaa värin, sana säestää viivaa, ääni maalaa maisemaa. Vietämme yöttömän yön juhlaa! Tarjolla mansikoita ja kermavaahtoa sekä jotain sihijuomaa! Ota käsityösi ja käy!

Jo Boman -orkestra:

Johanna Jauhiainen: Laulu, koskettimet, neula ja lanka

Kaisa Lamminpää-Raekallio: Pensseli, vesi, akryyli

Antti Raekallio: Sähkökitara, lyömäsoittimet, laulu

Ompeluseurat -teossarjan suunnittelusta vastaavat pukusuunnittelija Jaana Kurttila ja näyttelijä Johanna Jauhiainen.

Ti 25.6.

Klo 10-17 Johanna Rossi ja Juuso Pakarinen, Työtoimintayksikkö -open studio, performanssi klo 15

Klo 17-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

Ke 26.6.

Klo 15-19 Johanna Rossi ja Juuso Pakarinen, Työtoimintayksikkö -näyttely

Klo 15-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

To 27.6.

Klo 10-17 Julia Kukkonen ja Enda Mattila: Regenerative practices I -open studio

Klo 17-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

Pe 28.6.

Klo 10-17 Julia Kukkonen ja Enda Mattila: Regenerative practices I -open studio

Klo 17-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

La 29.6.

Klo 10-15 Julia Kukkonen ja Enda Mattila: Regenerative practices I -open studio

Klo 17-19 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

Su 30.6.

Klo 14 Iiris-Lilja Kuosmanen ja Anniina Lehtinen: Water Rituals -konsertti, kesto 45 min

Klo 16-17 Panu Johansson, Pienkaupunkisinfonia 96100-97690, videoteos, kesto: 11 min

Lisätietoa/Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Libera:

Sanna Nissinen
puheenjohtaja
040 0841354
sanna.k.nissinen@gmail.com

Veera Launonen
sihteeri
040 5819810
veera.launonen@gmail.com

Galleria Ars Libera
Suokatu 30, Kuopio
galleria.arslibera@gmail.com

arslibera.com
arslibera.com/galleria
arslibera@arslibera.com