22.5.-2.6.2019 Kenneth Bamberg & Carl Sebastian Lindberg: MASK-ulinities

Kenneth Bamberg & Carl Sebastian Lindberg: MASK-ulinities, 22.5.-2.6.2019, Galleria Ars Libera

Miehiset sukupuoliroolit ovat hauraita. Usein ne ovat kulisseja jotka vaativat jatkuvaa kannattelua. Jatkuva todistelu, uho ja päteminen, ja epämiehekkäinä pidettyjen ominaisuuksien pelko kuluttavat miehiä.
MASK-ulinities – näyttelyllä haluamme valokuvin käsitellä näitä rooleja ja malleja kriittisesti. Esitämme molemmat otteita valokuvasarjoista jotka näyttelyssä rinnastuvat toisiinsa.

Kenneth Bamberg esittää kuvia valokuvasarjastaan ”Re-animator” ja Carl Sebastian Lindberg esittää kuvia teossarjasta ”Omakuva Mannerheiminä”.

Lindberg kertoo sarjastaan:

”Omakuva Mannerheiminä on valokuvasarja jossa olen kuvamanipuloinut omat kasvoni Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867-1951) piirteiden tilalle. Sarja on aiemmin esitetty Galleria Elverketin näyttelyssä syyskuussa mutta laajennan sarjaa uusilla kuvilla vuoden 2018-2019 aikana. Olen valinnut Mannerheimin tämän kuvasarjan lähtökohdaksi koska hän on ikoninen hahmo suomalaisille. Hänen kasvonsa katsovat meitä koulujen seiniltä, postimerkeistä, patsaista sekä elokuvista. Se on haastava, kova katse joka mielestäni muistuttaa suomalaisia sodasta, uhrauksista ja vaikenemisesta. Samalla hän on hahmo jonka henkilökohtaisesta elämästä tiedämme kovin vähän. Hän on tavallaan kasvoton, eräänlainen naamio jolle erilaiset ihmiset projisoivat erilaisia asioita. Eläessään Mannerheim oli hyvin tarkka miten hänet esitetään. Hän tarkasti henkilökohtaisesti kaikki sotakuvaajien valokuvat hänestä ja hylkäsi kaikki kuvat missä hän omasta mielestään näyttäytyi heikkona tai vanhana. Laittamalla itseni Mannerheimin tilalle mahdollistan toivottavasti sen että näitä historiallisia tapahtumia ja kuvia voidaan nähdä uusin silmin.”

Carl Sebastian Lindberg (s.1978 Helsinki) on kuvataiteilija joka työskentelee videotaiteen sekä valokuvan kanssa. Hänen teoksia on viime vuosina ollut esillä muun muassa seuraavissa paikoissa: Galleri Elverket (Tammisaari), Backlight international Photo Festival (Tampere), Kunsthal Charlottenburg (Kööpenhamina), Rauman Taidemuseo, MK Gallery (Milton Keynes, Iso-Britannia) sekä Eyebeam (New York). Hän on myös yksi Puhekaraoke-projektin perustajista.

Carl Sebastian Lindbergin osuutta näyttelystä ovat tukeneet: Svenska Kulturfonden, ja Svenska Litteratursällskapet.

Bamberg kertoo ”Re-animator”-valokuvasarjan taustasta :

”Teini-iässä keräsin kauhu-elokuvia, joita sain vanhemmilta veljiltäni, video-vuokraamoista ja kirpputoireilta. Yksi suosikki elokuvistani oli ”Re-Animator”, missä päähenkilö Herbert keksii seerumin, joka herättää kuolleista. Uuden elämän saaminen oli yleinen ilmiö kauhu-elokuvissa, joissa nukeilla ja patsailla oli ihmismäisiä piirteitä. Katsoin usein usein elokuvia huoneessani kavereideni kanssa. Kun elokuva oli päättynyt, olin yksin huoneeseeni ja vanhempani nukkuivat, kuvittelin joskus äitini nukke-kokoelman heräävän animaatioksi.

Adrenaliini ja jännitys olivat osa kauhu-elokuvien viehätystä. Joidenkin elokuvien käsikirjoitus oli hyvin huvittava -ne olivat kuin komedioita, samalla kun osa niistä aiheutti kylmiä väreitä. Joskus tytöt katsoivat elokuvia kanssamme. Tämä oli tilaisuus päästä heitä lähemmäksi. Kun elokuvan kauhu oli intensiivisimmillään, me pojat yritimme olla miehekkään suojelevia ja rohkeita, vaikka samaan aikaan hampaamme kalisivat pelosta. Yritimme näyttää mahdollisimman kovapintaisilta, niinkuin hallitsisimme elokuvien uhkaavan ja pelottavan tunnelman. Se ei juurikaan toiminut, olimmekin niitä ketkä kirkuivat eniten”

Kenneth Bamberg (s. 1981 Ahvenanmaa) on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Bambergin kuvia on ollut esimerkiksi Quebecissä Galleria VU:ssa, Kööpenhaminan Kansallismuseossa ja Zürichissä Winterhurin valokuvamuseossa. Tämä näyttely on Bambergin toinen näyttely Kuopiossa tänä vuonna, edellinen oli Kenbam & Saves, VB-Valokuvakeskusessa 18.1.-17.3.2019.

Kenneth Bambergin osuutta näyttelystä ovat tukeneet: Greta och Alfred Runebergs Stiftelse, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse ja Svenska kulturfonden.

Näyttely avoinna yleisölle: 22.5.-2.6.2019
Avajaiset: tiistaina 21.5. klo 18-20

Lisätietoa:

Taiteilijat:
Carl Sebastian Lindberg
lindberg1978@gmail.com
www.sebastianlindberg.net

Kenneth Bamberg
kennethbambi@gmail.com
www.kenbam.com