10.-28.4.2019 Anni Kinnunen: Odd Familiar

ANNI KINNUNEN, ODD FAMILIAR, 10.-28.4.2019, Galleria Ars Libera

Anni Kinnunen on syntynyt Oulussa vuonna 1978, jossa hän myös asuu ja työskentelee. Hän on kuvataiteilija, jonka valokuva-ajattelulla on kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kinnusen pääasiallinen väline on valokuva- ja videotaide, mutta työskentely on vuosien varrella laajentunut myös esineellisiin installaatioteoksiin. Kinnusen laaja yksityisnäyttelykokonaisuus The Great Escape esitettiin vuonna 2018 Oulun taidemuseossa. Kinnunen oli myös yksi viime vuoden Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoista.

Kinnusen ensimmäinen yksityisnäyttely esitettiin Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2005. Hänen töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mukaan lukien Saksa, Luxemburg, Slovenia, Italia, Japani, Kiina, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat. Kansallisesti hän on ollut esillä useissa valtakunnallisesti merkittävissä näyttelyissä kuten Nuoret-näyttelyssä Helsingin taidehallissa (2009), Mäntän kuvataideviikoilla (2013, 2018) ja Pohjois-Suomen biennaali Lumipalloefektissä (2012, 2014, 2016). Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataide kirjaa (2007, 2013) ja hänen teoksia on muun muassa Oulun taidemuseon ja valtion taidekokoelmissa.

Kinnunen on työstänyt viime vuosina teoksiaan ulkomailla. Galleria Ars Liberassa esitettävä kokonaisuus on valmistunut residensseissä Tokiossa ja Pariisissa. Näennäisesti Kinnunen mukautuu uuden kulttuurin ja työskentely-ympäristön tunnelmaan, mutta samalla hän kommentoi ja muokkaa sitä kuvillaan välillä myös varsin kriittisesti. Odd Familiar -kokonaisuuden ensiesitys oli Tokiossa maaliskuussa 2015.

Videoteokset Hydrangea (2018) ja Zantedeschia (2017) ovat valmistuneet Ranskassa. Teokset käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta symbolisella tasolla. Visuaalisesti herkullisissa teoksissa ihminen tekee luonnon näkyväksi, mutta samalla tuhoaa sen.

Kinnunen hakeutuu työskentelemään kulttuureihin, joissa siteet perheeseen, uskontoon, ruokaan ja traditioihin ovat korostuneet. Residenssimatkat kulttuuriltaan vahvoihin maihin korostavat ulkopuolisuuden tunnetta ja herättävät ajatuksia siitä ristiriidasta, että ihmisellä on samanaikaisesti sekä voimakas tarve olla osa yhteisöä ja halu sulautua joukkoon että erottua massasta yksilönä.

Kinnunen on rakentanut tarinoita elintarvikekaupan materiaaleista omaa kehoaan hyödyntäen. Kokonaisuus pohtii kulttuurieroja ja yhtymäkohtia, yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden merkityksiä sekä tukirakenteita, jotka ilmenevät tapoina ja traditioina.

Näyttely avoinna yleisölle: 10.-28.4. Avajaiset tiistaina 9.4.2019 klo 18-20

Lisätietoa:
Anni Kinnunen
www.annikinnunen.com
annikinnunen@gmail.com