13.12.-23.12.2018 Seppo Kääriäinen: Elämää väreissä

Voimakkaan väri-ilmaisun kautta kuvaan inhimillisiä tunteita: iloa, surua, ahdistusta, pettymystä,
pelkoa, toivoa jne. Kokemukset eletystä elämästä muuntautuvat värien kautta kuviksi.

Käytän töissäni paljon keltaista väriä, mikä kuvaa myös kevätvaloa ja
se aika onkin maalaamiseni tuotteliainta aikaa.

Teosteni muotokieli sijoittuu abstraktin ja esittävän välimaastoon.
Aiheet kumpuavat alitajunnasta, unista ja myös lapsuuden kokemuksista.

Viimeisimpiä näyttelyitäni olivat Ars Liberan ryhmänäyttelyt Kuopion taidemuseossa ”Seitsemän jättiläistä” ja Keravan taidemuseossa.
Teoksiani on mm. Halosten museosäätiön ja Kuopion taidemuseon kokoelmissa.

Seppo Kääriäinen aloitti taiteellisen työskentelyn aikuisiässä. Hän opiskeli maalausta mm. taiteilija Osmo Monton johdolla Iisalmen kansalaisopiston kuvataidepiirissä vuosina 1973 – 1980. Hänen debyyttinsä oli Kuopion läänin aluenäyttelyssä 1977.Kääriäinen on useiden yksityisnäyttelyiden lisäksi osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin yhteisnäyttelyihin. Taiteilijatyönsä ohessa hän on toiminut usean yläsavolaisen kansalaisopiston opettajana ja Varpaisjärven yläasteen kuvataideopettajana.

Kääriäisen mukaan hänen teostensa lähtökohtana on usein ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Metsä on myös hänelle taiteilijana tärkeä energian ja innoituksen lähde. Hän liikkuu paljon luonnossa ja saattaa istahtaa pitkäksikin aikaa nauttimaan luonnon läheisyydestä. Hänelle luonto on inspiraation kehto. Kääriäisen teokset ovat samanaikaisesti sekä abstrakteja että esittäviä. Kuvauksensa symboleina hän käyttää ihmisiä ja eläimiä. Erilaisia tunnetiloja hän kuvaa voimakkailla väreillä ja spontaanilla, ekspressiivisellä ilmaisulla.

Maalauksissaan hän käyttää akryyli-, tempera- ja öljyvärejä. Akvarellivärejä hän käyttää lähinnä luonnosteluvaiheessa ja luontokuvauksissa. Kertamaalauksena tehdyt akvarellit toimivat muistiinpanoina öljyvärimaalauksia varten, sillä hän työstää yleensä samanaikaisesti useaa, noin kymmentä teosta. Taiteen opetustyö vie suuren osan taiteilijan ajasta, mutta Kääriäinen sanoo aikaa löytyvän omalle taiteelle silloin, kun sitä tarvitaan. Mietiskelevä ja pohdiskeleva työskentelytapa näkyy myös hänen tavassaan opettaa. Yksi oppituntien kulmakivistä on vilkas keskustelu, jota käydään paitsi taiteesta ja sen tekemisestä, myös elämästä ylipäätään.

Taidemaalariliiton ja Ars Liberan jäsen.

Lisätietoa:

Seppo Kääriäinen kuvataiteilija / kuvataideopettaja
Sepänmäentie 12 74520 Iisalmi
0505579140
seppo.kaariainen@hotmail.fi