ARS LIBERA KUOPION KUVATAITEILIJAT RY - HISTORIIKKI


1960 - luku

Toiminta vilkastuu

Prässi

Aukusti Tuhka järjesti kivipainoprässin hankinnan 1960 Maanmittaushallituksen konttorista Helsingistä. Prässi saatiin koottua kuitenkin vasta vuoden 1963 loppupuolella Lennart Fagersin johdolla. Tuhka lahjoitti yhdistykselle 1964 litokiviä sekä kivien hiomapöydän.

 

Yhteiset tilat

Yhdistyksen ateljeeta pidettiin pystyssä Kuopion kaupungin ja Opetusministeriön avustusten turvin vuoden 1964 syksyyn asti. Talo-osakeyhtiö Suojan 50% vuokrankorotus lopetti kuitenkin ateljeen pidon. Huoneisto tyhjennettiin ja läksiäiset pidettiin 26.8.1964. Puheenjohtaja pelasti yhdistyksen ikävästä tilanteesta tarjoamalla omakotitalonsa alakerran ns. askarteluhuoneen grafiikan työhuoneeksi. Työhuone saatiin kunnostettua talkoovoimin ja eri liikkeiden lahjoitusten turvin. Tila oli kuvataiteilijoiden käytössä vuoden 1968 loppuun.

 

Kriisi

Raimo Utriainen luonnehti yleiskokouspuheessaan 7.6.1962 yhdistystä mm. passiiviseksi ja elinvoimattomaksi ja osa yhdistyksen jäsenistä katsoi tervehdyttämistoimet välttämättömiksi. Oppositio halusi muodostaa seuran uudelleen jäsenistön ammattitaiteilijoista.

13.9. yleiskokouksessa yhdistys hajosi kahteen ryhmään. Oppositio erosi Ars Liberasta ja perusti Ryhmä 10. Siihen kuuluivat mm. Unto Heikkinen, Hannu Dahlström, Teemu Penttinen, Risto Vilhunen ja Sulo Väänänen. Ryhmä ilmoitti olevansa rekisteröimätön taiteilijayhteenliittymä, jolla ei ole puheenjohtajaa eikä johtokuntaa, ja joka tulee toimimaan keskinäisen kritiikin alaisena ja esiintymään julkisuudessa sekä yksityis- että ryhmänäyttelyiden muodossa.

Yhdeksästä eronneesta viisi palasi takaisin entisinä jäseninä vuonna 1965.

 

Kaksi lahjoitusta

Vuonna 1960 neljältätoista yhdistyksen jäseneltä oli 33 työtä yhteisnäyttelyssä Kuopion toisilla taideviikoilla. Taideviikkojen yhteydessä yhdistys sai kaksi lahjoitusta, kymmenen Juho Rissasen etsausta, sekä taiteilija Allan Salolta Juho Rissasen värikirstun.

 

Pohjoissavolainen yhteistyö

Yhteistyö Varkauden kuvataiteilijoiden ja Ars Liberan välillä alkoi 1960 Imatran taidemuseossa. Seuraava yhteisesiintyminen oli vuonna 1965, ensin Kuopion Yhteisteatterissa ja sen jälkeen Varkauden taidemuseossa. Vuoden 1966 helmikuusa oli jälleen vuorossa Imatran taidemuseo ja huhtikuussa Turun Taiteilijaseura ry:n näyttelyhuoneisto.

24.10.1965 Hotelli Atlaksessa pidettiin Pohjois-Savon kuvataiteilijoiden yhteistyöelimen virallinen perustamistilaisuus. Edustajia oli mukana Varkaudesta, Kuopiosta, Suonenjoelta, Nilsiästä, Pieksämäeltä, Vesannolta ja Juankoskelta. Tärkein tavoite oli kuvataideseminaarin aikaansaaminen Kuopion kesäyliopiston yhteyteen.

Seminaari pidettiin 13. - 23.6.1966. Ohjelmaan kuuluivat taideteorian ja estetiikan luentojen lisäksi käytännön harjoitukset. Seuraavana vuonna seminaari pidettiin Varkaudessa ja vuonna 1966 jälleen Kuopiossa. Ohjelmassa oli maalaus, kuvanveisto ja grafiikka. Osanottajia kertyi 65 henkilöä.

Vuoden 1965 loppukesällä pidettiin maalausleiri Pohjois-Savon kansanopistolla. Päivisin maalattiin ja illat sekä sateiset hetket pohdittiin teoriaa. Osanottajia leirillä oli 35.

 

Ulkomaille

Vuoden 1966 helmikuussa Ars Liberalla oli Erkki Heikkilän juryttämä näyttely Jönköpingissä. Saman vuoden huhtikuussa Jönköping-näyttely oli esillä Kuopion kaupungintalon juhlasalissa.

Vuonna 1967 Ars Libera esittäytyi Kuopion länsisaksalaisessa ystävyyskaupungissa Castrop-Rauxelissa. Castrop-Rouxsel teki vastavierailun Kuopioon 1968.

Vuonna 1969 Ars Liberalla oli kutsunäyttely Kuopion tanskalaisessa ystävyyskaupungissa Svendborgissa. Näyttely sai myönteisen kritiikin.

 

Esillä Kuopiossa

Kuopion kaupunginkirjasto valmistui 1967 ja seuraavana vuonna Ars Libera aloitti kuukauden taiteilija -näyttelyt kaupunginkirjaston lukusalissa. Näyttelyitä pidettiin vuoteen 1974 saakka. Lukusalin käytön lisääntymisen vuoksi näyttelyt siirrettiin sanomalehtilukusasliin. Toiminta jatkui vuoteen 1978 asti.

Kaupunginkirjaston ala-aulassa pidettiin myös näyttelyitä. 1960-luvulla joitain näyttelyitä oli myös kuopiolaisissa liikkeissä.

 

Kolmikantanäyttelyt

Helmikuusa 1967 Varkauden museossa oli esillä Varkaus-Kuopio-Pieksämäki -näyttely. Näyttelyn jurynä toimivat Olli Valkonen Helsingistä, Helvi Pitkänen Kuopiosta Armas Männistö Varkaudesta ja Heimo Karttunen Pieksämäeltä. Näyttelyyn tarjottiin 224 työtä, joista valittiin 89. Mukana oli maalauksia, veistoksia, grafiikan lehtiä ja piirustuksia.

Kokoelma oli esillä 5. - 12.3. samana vuonna Kuopiossa yhteisteatterin ylälämpiössä.

Kolmikantanäyttely oli esillä myöhemmin myös Juankoskella ja Pieksämäellä.

Kolme seuraa pitivät yhteisnäyttelyn Taidesalonki Pinxissä Helsingissä 4. - 15.11.1967. Yli 200 tarjotusta työstä jury valitsi 49 maalausta, 6 veistosta ja 28 grafiikan lehteä ja piirustusta.