31.10 – 24.11.2019 Jonna Suurhasko: Interference

Interferenssi – kahden aallon, joiden välinen vaihe-ero on vakio, yhdistymistä superpositioperiaatteen mukaisesti. Kyse on siis aaltojen yhteenlaskusta.

Valoa voidaan pitää myös aaltoliikkeenä, jolloin aallonpituus määrää valon värin. Ihmissilmä näkee eri aallonpituuksilla etenevän valon erivärisenä. Aallonpituus lyhenee, kun spektrissä siirrytään keltaisesta ja oranssista purppuraan ja violettiin.

Sekä saippuakupla että veden pinnalla oleva ruokaöljykerros näyttävät monivärisiltä eli irisoivilta. Kyseessä on ohuessa kalvossa tapahtuva interferenssi-ilmiö. Ohuen kalvon ylä- ja alapinnasta heijastuneet aallot kulkevat hieman eripituisen matkan, kohtaavat ja interferoivat.

Teokseni perustuvat väriin, muotoon ja syvyysvaikutelmaan sekä luomaani optiseen illuusioon. Olen laajentanut viime vuosina työskentelyäni yhä enemmän kolmiulotteiseen suuntaan ja samalla pyrkinyt uudistamaan ja laajentamaan taidegrafiikan käsitystä. Materiaalit, värit ja muodot sekä niiden luomat rytmit ja rakenteet yhdistettynä perinteiseen taidegrafiikkaan luovat uudenlaisia veistoksia.

Suurhasko, Jonna

jonna.suurhasko@gmail.com

http://instagram.com/galleria.arslibera

http://facebook.com/galleriaarslibera