15.11.-25.11.2018 Kristiina Korpela: Satoa ja savusaunaa

Kristiina Korpela: Satoa ja savusaunaa,
Galleria Ars Liberassa 15.-25.11.2018

Galleria Ars Libera, Suokatu 30, 70110 Kuopio.

Installaatioita, kuvia ja videoteos

Näyttelyssä on esillä satoa Suomen Savon lämpimästä syksystä ja Etelä-Afrikan puoliautiomaan kuivasta keväästä. Kuten myös puhdasta vettä Suomesta ja rooibosjuomaa Etelä-Afrikasta. Ilmasto- ja saasteongelmat ovat globaaleja ja koskettavat kaikkia pallomme asukkaita.

Yläkerrassa on installaatioita, jotka olen rakentanut lukuisilta Afrikan reissuiltani kertyneistä puuesineistä ja kalebasseista. Olen tuunannut niitä ja korjannut särkyneitä. Lasipurkkeihin ja purnukoihin olen kerännyt luonnonantimia sekä pohjoisesta että etelästä, enemmän ja vähemmän: pihlajan- ja katajanmarjoja, rooibosia, kankerbosia, siemeniä. Jotkut näistä ravinto- ja lääkekasveista ovat uhanalaisia.

Alakerrassa on videoinstallaatio 100-vuotiaasta savusaunasta ja sen antimista: vettä, lämpöä ja valoa pimeään. Siis vesiämpäreitä, kiuaskiviä, lyhtyjä, vesileluja ja saunakukkia. Istu penkille, rauhoitu ja ihmettele. Maailmassa on toistaiseksi jotain pysyvää. Taiteilija tarjoaa janoisille sauna- ja rooibosjuomaa.

Projekteja ja näyttelyä ovat tukeneet:

Cape Peninsula University of Technology (CPUT), prof. Retha de la Harpe ja lehtori Peneria George

Streetscapes Community Project: kaupunkiviljelyksiä kodittomille,
projektipäällikkö Jesse Maarit Laitinen

Jääskeläisen ja Korpelan suvut Kiesimältä

Työskentelystäni:

Teen ympäristö- ja tilateoksia sekä installaatioita ja kollaaseja luonnon antimista ja kierrätysmateriaaleista. Kasvatan, kerään ja kerjään materiaalini itse ja kierrätän niitä. Aineet ovat vertauskuvia ja välineet viestejä. Käytän purkujätettä ja löytötavaroita sekä kasvikuntaa, erityisesti hyötykasveja. Ilmastonmuutos on ollut keskeinen teemani vuodesta 2003.

Kartoitan taiteessani tuhoutumisen ja syntymisen yhteen kietoutuvia prosesseja. Toteutan teokseni usein tiettyyn paikkaan, paikan ehdoilla. Vuorovaikutus ympäristön kanssa on minulle olennaisen tärkeää. Sää, luonto ja muut ihmiset tuovat sattumaa ja yllätyksellisyyttä työskentelyyn. Dokumentoin teoksiani valokuvaamalla ja videoimalla. Myös tätä kuvamateriaalia kierrätän uusiin teoksiini, kuten helposti kuljetettaviin valokuva- ja videoteoksiin.

Vuosittainen työskentely Etelä-Afrikassa 2005-2014 on vaikuttanut paljon taiteeseeni. Afrikan luonto ja historia ovat synnyttäneet uusia ilmastonmuutokseen liittyviä aihepiirejä: vesi, paratiisi ja syntiinlankeemus, ilmastopakolaisuus, kodittomuus. Nykyisten luonnonkatastrofien myötä esiin ovat nousseet myös kohtuuttomuus- ja ahneusteemat. Lokakuun 2018 työskentelin Kapkaupungissa, Grabouwssa ja Sutherlandissa keräten uutta materiaalia näyttelyihini.

Lisätietoa:

Kristiina Korpela
www.iki.fi/kristiina.korpela → Facebook
kristiina.korpela@iki.fi
p. 040 865 0478

arslibera60@gmail.com
arslibera.com/galleria