Johanna Rossi: Värivirta | 3.9.–12.9.2021

Johanna Rossi: Värivirta

3.9.–12.9.2021 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

[English below]

Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.

Avajaiset torstaina 2.9. klo 18–20. Koronaohjeistukset muistaen. Tervetuloa, välkommen!

 

Värivirran keskiössä on Rossin koko taiteellisen praktiikan ajan vallinnut viehtymys väreihin ja märkää märälle -maalaukseen. Näyttelyssä esillä olevien teosten väripigmentit ovat Rossin itse kasveista erottamia ja useat värit tyttärensä jauhamia. ”Olen valmistanut värejä kesäisin Kuopion kotikeittiön lisäksi Kaustisten Pauanteella, Mäntän Serlachius-residenssissä, Vilppulan Katajamäen kulttuurisessa ekoyhteisössä savusaunalla ja tiipiinuotiolla sekä Savon metsissä ja rannoilla risukeittimellä.”

Pigmenttien vaellus, liike sekä vääjäämätön järjestäytyminen veden haihtuessa kiehtovat häntä. ”Omassa kosmologiassani tuntuu, kuin tarkkailisin jotain suurta, inhimillistä Maan tapahtumaa korkealta ilmasta käsin. Tämä on näkökulma, josta minulla on tarve tarkastella kaoottista maailmaa.”

Väripigmentin erottaminen kasveista on aikaa vievä ja monivaiheinen prosessi, jossa väriä irtoaa vain vähän. Värivirta-näyttelyssä nähtävät itse tehdyt kasvipigmentit ovat aikaa, paikkoja ja merkityksiä täynnä, taideteoksia itsessään. Pigmentit ovat Rossin itse tekemisen hengessä jääneet karkeiksi, mutta juuri siksi niiden liike näkyy hyvin paperilla. Kärpänen-mediateoksessa märällä paperilla liikkuvat veriseitikin, pietaryrtin, mäkikuisman, kantokäävän, tuomen ja jäkälän pigmentit.

Väriprosessista jää ylijäämäliemiä, joiden päälle syntyneet homeet Rossi on siirtänyt joidenkin maalausten pinnalle. Home on jatkanut hetken elämäänsä, kunnes vähitellen kuivunut, kuollut ja asettunut muotoonsa.

Taiteilija valmistaa vesiväriä perjantaina 3.9. klo 17–20. Yleisö on tervetullut seuraamaan prosessia. Taustamusiikkia soittelee DJ Senqi.

//

Johanna Rossi: Värivirta / Colour Flow

3.9.–12.9.2021 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio

Opening hours: Wed–Fri 14–18 + Sat–Sun 12–17.

Opening on Thursday 2.9. at 18–20. Remembering the corona precautions. Welcome!

Värivirta / Colour Flow exhibition is all about the fascination Rossi has had with colours and wet on wet painting throughout her artistic practice. The lake pigments exhibited in the exhibition have been crafted by Rossi herself and many of them have been ground by her own daughter. ”I have made lake pigments during summers in my home kitchen in Kuopio, Kaustinen, Serlachius art residency in Mänttä, in the smoke sauna and on the tipi fire in Katajamäki root-cultural eco community in Vilppula, in the forests and by lake shores in Northern Savo.”

Rossi is fascinated by the migration, movement and, as water evaporates from the surface of the wet paper, the inevitable drying formation of the pigment particles. ”In my cosmology, it feels as though I am observing some great, human Earth event from high up in the air. This is a point of view from which I feel a need to observe the chaotic world events from time to time.”

Extracting lake pigment from plant or fungus is a time consuming and complex process, and you get only a very small amount of ready pigment. The lake pigments in the Colour Flow exhibiton are full of meanings, art works in themselves. In the DIY -spirit of things, the particles are quite rough, but this is why their movement is so clearly visible on the paper surface. In the video installation ”Fly”, Rossi is moving pigments made from bloody redcap, tansy, St. John’s Wort, orange sponge polyphore, European bird cherry and reindeer lichen.

Some of the molds that have grow in the leftover colour liquids of the lake pigment process, Rossi has transferred on the surface of some of her paintings. The mold has kept living and growing, until slowly dying and drying in a formation.

Rossi will be making lake pigment on Friday, September 3rd, from 5 to 8 pm. Audience is welcome to follow the process. DJ Senqi will be playing some background music.

– – –
[Kuva / image: Johanna Rossi: Yksityiskohta. / A detail.]
– – –

Galleria Ars Libera: arslibera.com/galleria
+ www.instagram.com/galleria.arslibera
+ www.facebook.com/galleria.arslibera

– – –

Gallerian toimintaa tukee Kuopion kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.