TODELLISUUDEN TUTKIMUSKESKUS & SAMULI LAINE (FI): NURTURE | 28.–29.10.2020
Yhteistyössä ANTI-festivaalin kanssa / In collaboration with ANTI Festival
* Info in English: antifestival.com/en/tapahtuma/samuli-laine-fi-nurture/
Keskiviikko 28.10. 15.00 – 21.00
Torstai 29.10. 12.00 – 20.00
Galleria Ars Libera | Maaherrankatu 3
YKSITYINEN: Keskiviikon ja torstain kohtaamiset ovat kahdenvälisiä.
Lauantai 31.10. 12.00 – 14.00
Liikehuoneisto, katutaso | Haapaniemenkatu 20 (H-talo)
Esteetön pääsy
JULKINEN: Lauantain kohtaamiset tapahtuvat yleisöjen edessä.
Varaa paikkasi esitykseen: antifestival.com/events/todellisuuden-tutkimuskeskus-samuli-laine-fi-nurture/
20 min. / osallistuja
Nurture on Samuli Laineen kahdenvälinen esitys, joka tutkii sukupuoli-, hoiva- ja rinnakkaiselon politiikkaa imettämisen kautta. Teos on syntynyt halusta ehdottaa uutta näkökulmaa pehmeästi ja lempeydellä, sekä kiinnostuksesta tarkastella hoivaa radikaalina muutosvoimana.
Nurture luo tilaa hauraalle kohtaamiselle, jossa imettäminen puretaan sen perinteisestä sukupuolittuneisuudesta. Esityksessä Laine imettää katsoja-kokijaa. Tämä tapahtuma synnyttää tilapäisen siteen kahden ihmisen välille ja luo tilan, jossa sosiaaliset normit voivat muuttua. Näin teos kurottaa kohti toisin olemista ja kutsuu haaveiluun. Samalla haastetuksi tulevat imettämisen perinteiset, normitetut sukupuoli- ja keho-odotukset.
Nurturen keskiössä ovat elämän hauraus sekä tarve oman haavoittuvuuden tunnistamiselle ja tunnustamiselle. Teos kutsuu tarkastelemaan niitä yhteyksiä ja yhteisriippuvuuksia, jotka ylläpitävät elämää maapallolla. Riippuvuussuhteemme linkittyvät sekä lukemattomiin eri ihmisyhteisöjen verkostoihin, että niihin loputtomiin biologisiin prosesseihin, jotka ylläpitävät kehojamme ja ylipäänsä mahdollistavat elämän planeetallamme.
Turvallinen festivaalikokemus
Seuraa festivaalin yleisiä koronaturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Kiitos!
Esitys on kahdenvälinen esitys, johon osallistuvat kerralla vain esiintyjä ja katsoja, sekä katsojan esitystilaan ohjaava esiintyjän assistentti.
Huomaathan, että esiintyjä ja katsoja ovat teoksen aikana lähikontaktissa, sillä esiintyjä imettää katsojaa.
Esiintyjä ja hänen assistenttinsa käyttävät hengityssuojaimia.
Katsojan ei ole mahdollista käyttää suojainta, mutta suosittelemme käyttämään sitä odottaessanne esitystilaan pääsyä.
Esityksessä käytettävät imetysvälineet vaihdetaan ja desinfioidaan keittäen ennen jokaista katsojaa.
Esiintyjä on myös saanut negatiivisen koronatestituloksen ennen festivaalin alkua.
HUOM! Ethän tule esitykseen, jos et ole täysin terve tai jos olet oleillut viimeisen 14 vuorokauden aikana ulkomailla maissa, joita koskevat korona-epidemiaan liittyvät matkustusrajoitukset!
Vapaaehtoinen hoivalahjoitus
Paikkavarauksen yhteydessä voit ostaa palan suomalaista ikimetsää tai tukea etelän ympäristönpuolustajien työtä. Teoksen tematiikan mukaisesti lahjoitus toimii maailmallisen hoivan eleenä, yhteisen planeettamme hyväksi.
Siemenpuu-säätiö toimii kehitysmaiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ympäristö- ja demokratia-aloitteiden rahoittajana sekä kehitysviestijänä Suomessa. Säätiön kehitysmaissa rahoittamat hankkeet vähentävät köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta sekä rajoittavat luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja ilmastopäästöjä.
https://www.siemenpuu.org/fi/lahjoita
Luonnonperintösäätiö (perustettu 1995) suojelee Suomen luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.
https://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/lahjoita/pala-ikimetsaa
Tai vaihtoehtoisesti voit allekirjoittaa vetoomuksen metsiemme puolesta:
https://metsat.greenpeace.fi/
Saapumisohjeet
Keskiviikon ja torstain esityspaikkana toimii Galleria Ars Libera, johon ei ole esteetöntä pääsyä.
HUOM! Esitykseen kannattaa saapua täsmällisesti. Jonotus tapahtuu ulkona.
Lauantaina tapahtumapaikkana puolestaan toimii Kauppakeskus H-talo, johon on esteetön pääsy katutasossa. Kauppakeskuksen sisällä on myös esteetön WC.
Samuli Laine (FI)
Samuli Laine on skenografi (MA 2011 ja TeM2014), esitysten tekijä ja jäsen W A U H A U S -taidekollektiivissa. Vuodesta 2010 hän on työskennellyt valo-, tila- ja videosuunnittelijana sekä toisinaan esiintyjänä nykytanssi ja -teatteriproduktioissa. Lainetta kiinnostaa taide, joka pyrkii katsomaan kriittisesti ja myötätuntoisesti vallalla olevia käsityksiä siitä, mikä on normaalia tai mahdollista. Siksi häntä kiehtoo tilan potentiaali: miten ajatella skenografiaa moniaistisena ja aktivoivana ympäristönä, jossa toisin oleminen, haaveileminen tai kohtaaminen voisi olla mahdollista?
Mahdottoman esityksen residenssiohjelma
Mahdottoman esityksen residenssiohjelma on osa helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa vuosina 2019–2021, ja ANTI-festivaali toimii hankkeen pääyhteistyökumppanina. Todellisuuden tutkimuskeskus valitsee residenssitaiteilijan avoimen haun kautta ja kunakin vuonna residenssi tuottaa ANTI-festivaalin ohjelmistoon syyskuussa esityksen, jollaista ei ole ennen koettu.
Ohjelma on tarkoitettu uraansa aloittaville taiteilijoille, jotka toimivat Suomessa ja joilla on esitystaiteellisia, vielä toteutumattomia unelmia. Residenssiohjelman ensimmäinen esitys oli Mimosa Norjan Dear Deer vuonna 2019.
– – –