31.7.-5.8.2018 Mari Arvinen ja Ulla Remes: Kokoonkursitut

Elämä punotaan kokoon, palaset tikataan yhteen. Mari Arvisen ja Ulla Remeksen teokset kursivat todellisuutta: Arvinen vetäytyy tuotteistamaan taidetta eli perustaa tuotantolaitoksen gallerian alakerran peränurkkaan, Remes taas astuu galleriasta kadulle kutomaan kokoon ihmisten tarinoita.

MARI ARVINEN:

”Kun taiteilijoilta toivotaan tuotteistamista ja markkinointia, niin siihen voi humoristisesti yrittää ottaa kantaa. Asia on kuitenkin sangen vakava ja monille ahdistavakin. Tragikoomisella otteella olen tuotekehitellyt galleriatilan alakertaan tuotantolaitoksen, jossa tuotteistan taidettani. Koneella tikkaan asioita yhteen yksin, Ulla taas punoo käsillään herkästi ja tunteella ottaen mukaan katsojat ja ohikulkijat.

Kun oma suuri todellisuus menee palasiksi, voi uuden muodon kautta muodostaa uusia käsityksiä ja löytää uusi todellisuuksia. Ullan kanssa olemme pohtineet kokoamista ja yhteen kursimista. Näkökulmien muutokset ja oivallukset tapahtuvat usein asioita purkaessa ja pilkkoessa sekä yhteen liittäessä.

Kone tikkaa yhteen materiaalit ja muodostuu arkinen käyttöesine. Taiteen korkeakulttuurinen asema muuttuu materiaalin asemaan. Onko olemassa eheyttä? – Miten ja mitä sinä kudot ja yhdistät?”

ULLA REMES:

”On oikeastaan aika samantekevää, millaisista aineksista ja mihin ympäristöön elämäänsä kursii kokoon, kunhan mukana on punainen lanka: oman elämän mielekkyys ja merkityksellisyys, luottamus ja toivo. Oman olemisen ja tekemisen tarkoituksen löytäminen on olennaista. Kun sen löytää, sietää paremmin elämän keskeneräisyyttä ja puutteita, epävarmuutta, paineita ja ristiriitoja. Kun saa keriä auki oman elämänsä punaista lankaa, merkitys ja tehtävä avautuu pala palalta elettäväksi, ja joka päivälle riittää sen oma onnellisuus.

Kun Mari ompelee ja tuotteistaa, minä asetun kohtaamaan ihmisiä. Punaisen tuolin työtapa syntyi Unkarissa, jossa työskentelin kesäkuussa koululaisten kanssa. Nyt tuon sen Suokadulle, gallerian näyteikkunan eteen. Ohikulkija voi istua punaiseen tuoliin, joka on jo paljon tarinoita kuullut, ja puhua omaa tarinaansa osaksi punaisen langan teosta, joka kasvaa galleriatilaan.”

Mari Arvinen ja Ulla Remes ovat yhdessä toteuttaneet Haavaviiva-näyttelyn turvapaikanhakijoiden kanssa vuosi sitten Helsingin Tuomiokirkon kryptaan. Ulla Remeksen viime syksynä liikkeelle lähtenyt Punainen lanka -projekti on tähän mennessä käynyt Jordaniassa ja Unkarissa ja jatkaa syksyllä Israeliin ja Ateenaan, jossa nähdään myös Remeksen 30. soolonäyttely.

LISÄTIEDOT:

Ulla Remes
050 91 777 52

Mari Arvinen
050 3513529