GalleriA:ssa nyt: Unski Immonen, Helvettiin rakennettu paratiisi - Eros luo ja Thanatos tuhoaa, 9.2.-7.4.2024

GalleriA on Kuopion taidemuseon ja Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Liberan yhteistyögalleria, joka toimii Kuopion taidemuseon tiloissa.

 

UNSKI IMMONEN, HELVETTIIN RAKENNETTU PARATIISI – EROS LUO JA THANATOS TUHOAA

 

9.2.– 7.4.2024 | GalleriA, Kuopion taidemuseo, Kauppakatu 35, Kuopio

 

Avajaiset 8.2.2024, kello 17

Avoinna ti 10–17, ke 10-19, to-su 10–17. Vapaa pääsy.


TERVETULOA!

 

Helvettiin rakennettu paratiisi – Eros luo ja Thanatos tuhoaa

Unski Immosen näyttely tarkastelee nykyistä yhteiskuntajärjestelmää ja sen vaikutuksia ympäristöön ja ihmiseen. Näyttely koostuu maalausveistoksista, kollaasimaalauksista, tekoäly avusteisista animaatioista ja digitaalisista maalauksista. Näyttelyn lähtökohtana on käytetty filosofi Herbert Marcusen ajatuksia, joiden mukaan nykyinen kapitalismi on tuhoisa sekä ympäristölle että ihmiselle. Marcusen mukaan nykyinen järjestelmä perustuu pakkotyöhön ja kulutukseen, jotka johtavat luonnonvarojen tuhoutumiseen ja ilmastonmuutokseen. Ihmiset ovat joutuneet orjiksi taloudelle ja heidän on vaikea ajatella itsenäisesti tai muodostaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Immosen teokset kuvaavat tätä ahdistusta ja turhautumista. Ne ovat usein synkkiä ja epätoivoisia, ja ne herättävät kysymyksiä nykyisen yhteiskunnan kestävyydestä. Näyttelyn maalausveistokset kuvaavat luonnon muuttumista välineiksi ihmisille. Veistosten materiaalina on löydetyt vanerilevyt. Kollaasimaalaukset puolestaan ovat yhdistelmiä öljymaalausta ja digitaalisesti käsiteltyjä tekoälykuvia. Tekoälyavusteiset animaatiot ja digitaaliset maalaukset on luotu kouluttamalla tekoäly käyttämään materiaalina Immosen öljyvärimaalauksia. Animaation äänimaailman on luonut Aku Kolehmainen.

 

Näyttely on voimakas ja vaikuttava kuvaus nykyisen yhteiskunnan ongelmista. Se herättää katsojassa kysymyksiä siitä, miten voisimme luoda kestävämmän ja inhimillisemmän maailman.

 

Varkautelainen Unski Immonen (s.1981) työskentelee poikkitaiteellisesti maalauksen ja tekoäly avusteisten animaatioiden parissa. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2015 ja Taidekoulu Maasta 2011. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli keväällä 2023 HAA-galleriassa. Vuonna 2022 hän osallistui Saaren kartanon residenssiin erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden vertaistaiteilijana. Vuonna 2021 hän työskenteli SKR:n Pohjois-Savon rahaston vuosiapurahalla ja osallistui Mikkelin taidemuseossa järjestettyyn M_itä? Nykytaiteen biennaaliin sekä oli teoksellaan mukana Ääreen – dokumentaarisuus animaatiossa -tapahtumassa. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt mm. Gumbostrand Konst & Formissa 2021 ja Helsingissä MUU Galleriassa 2020. Hän on MUU Ry:n, Taidemaalariliiton, Ars Liberan, Helsingin taiteilijaseuran ja Yö Ry:n jäsen.

 

Kuva ylhäällä:

Unski Immonen, Helvettiin rakennettu paratiisi – Eros luo ja Thanatos tuhoaa, kuvakaappaus animaatiosta, 2023

 

Kuva / Photo: Unski Immonen, Helvettiin rakennettu paratiisi – Eros luo ja Thanatos tuhoaa, animaatio, 2023.