GalleriA:ssa nyt Johanna Väisänen: Urkujoki 7.1.-5.3.2023

GalleriA on Kuopion taidemuseon ja Kuopion kuvataiteilijat ry – Ars Liberan yhteistyögalleria, joka toimii Kuopion taidemuseon tiloissa.

 

GalleriA:n vuoden 2023 aloittaa kuopiolaisen taiteilijan Johanna Väisäsen näyttely Urkujoki. Näyttelyssä on esillä kaksi teosta: ääni-installaatio sekä videoinstallaatio. Ääni-installaatioon rakennettu urkuharmoonien sisälle ja näyttelyvieras voi osallistua teokseen soittamalla harmooneita. Videoinstallaatiossa urkuharmoonia kuljetetaan vesistöjä pitkin tuomaan kulttuuria maahan, jossa ei ole vielä tieverkostoa.

 

“Mikäli Suomen kulttuurihistoria tiivistettäisiin yhteen esineeseen, voisi se olla urkuharmooni. Urkuharmooni ja joki muistuttavat kulkemisesta kulttuurissa ja ajassa taaksepäin. Ne tuovat muistumia kansakouluajoista ja jopa esi-isistämme, jotka kulkivat jokia pitkin paitsi konkreettisesti myös muihin ulottuvuuksiin. Muinaissuomalaiset olisivat soittaneet harmoonia, jos niitä olisi ollut tuolloin olemassa. Jatkumona lapsuudelleni itäsuomalaisessa kyläkoulussa aloin kerätä urkuharmooneja. Harmooni on maaginen soitin, jolla on omat keuhkonsa. Se on kuin oma organisminsa.” Väisänen kertoo teoskokonaisuudesta.

 

Johanna Väisänen (1972) on Kuopiossa asuva ja työskentelevä taiteilija. Monet Väisäsen teoksista kytkeytyvät muistin problematiikkaan. Ne tarkastelevat muistamista ja menneisyyden ja nykyisyyden välistä dynamiikkaa eri näkökulmista. Väisäsen käyttämiä tekniikoita ovat video, valokuva, ääni, piirustus ja maalaus, joilla tehtyjä elementtejä hän yhdistää usein kierrätysmateriaaleista valmistetuiksi installaatioiksi. Väisäsen laajassa tuotannossa esiin nousevia teemoja ovat ympäristöasiat, erilaiset kertomukset ja eläimet, joita hän käsittelee liikkuvan kuvan ja tilaan rakennettujen immersiivisten installaatioiden kautta.

 

Urkujoki-teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Nuori poika järvenrannalla urkuharmoonin edessä. Aurinkoinen sää. Järvenjää on osin sulanut. Rannan kivillä nuotio.

Kuvat: Johanna Väisänen, Urkujoki, 2022. Still-kuvat videoinstallaatiosta.

GalleriA
Kauppakatu 35
70100 Kuopio
AVOINNA
ti-su 10 – 17, ke 10-19
ma suljettu
VAPAA PÄÄSY