Värinä tilassa ja ajassa kuopiolaista nykytaidetta

Värinä tilassa ja ajassa kuopiolaista nykytaidetta

Kuopion taidemuseo, 1992

Ars Liberan vuosinäyttely "Värinä tilassa ja ajassa kuopiolaista nykytaidetta" pidettiin 20.3. - 26.4. 1992.

Näyttely toteutettiin yhteistyössä Kuopion taidemuseon kanssa, joka luovutti koko talon taiteilijoiden käyttöön. Näyttelyn taiteilijat kutsui näyttelytoimikunta, johon Ars Liberasta kuuluivat Pentti Meklin ja Jaakko Rönkkö sekä taidemuseolta Pekka Vähäkangas.

Värinässä oli esillä seuraavien taiteilijoiden teoksia : Jouni Airaksinen, Pirkko Holm, Kari Juutilainen, Marja Kolu, Ulla Laitinen, Pentti Meklin, Pauno Pohjolainen, Jaakko Rönkkö, Riitta Rönkkö, Erkki Soininen sekä seuran ulkopuolelta Miko Kivisen ja Tatu Metsäpellon tilateos.

Näyttelyyn liittyi kataloogi, jonka painos oli 1000 kpl. Kuopion kaupunki ja Kuopion taidemuseo lunastivat osan kataloogeista edustustarkoituksiinsa.

Värinä näyttely oli esillä myös Tampereen nykytaiteen museossa vuoden 1992 loppupuolella.

"Näyttelyä ei ole rakennettu demokratian hengessä, periaatteella "kaikilta jotakin - kaikille jotakin". Näyttelyyn on haluttu teoksia niiltä kuopiolaisilta tekijöiltä, jotka ovat esitelleet aktiivisesti teoksiaan viime vuosina niin Kuopiossa kuin laajemmalti Suomessa ja aina maan rajojen ulkopuolellakin. Taiteilijan julkinen ammatti koetellaan elävässä elämässä saadun palautteen kautta.

Ars Liberan vuosinäyttely päätettiin toteuttaa kutsunäyttelynä. Lista taiteilijoista syntyi helposti ja yksimielisesti. Näyttelyyn valitut ovat ehtineet osoittaa vahvan persoonallisuutensa sekä näkemyksensä kantavuuden. Tämän vuoksi näyttelylle ei ole haluttu antaa mitään teemaa. On lähdetty siitä, mitä kukin parhaillaan tekee."

Pekka Vähäkangas