Mustaa-valkoista

Mustaa-valkoista

Varkauden taidemuseo, 2004

Näyttely pidettiin 7.3. - 31.5. 2004 ja siinä olivat mukana Jouni Airaksinen, Mikko Hallikainen, Antti Immonen, Pentti Meklin, Taru Mäntynen, Jaakko Rönkkö, Riitta Rönkkö, Antti Rönkä, Tuija Suutari, Mikko Valtonen ja Arto Väisänen.

Kuraattorina toimi Marja Kolu.

 

"Piirustukset ovat vahvasti esillä syystä, että piirustustaide on yleensa aliarvostettua näyttelyissä - kuriositeettina.

Kuitenkin kynä ja paperi ovat lähtökohta useimmille teoksille.

Näyttelyyn valittujen piirustusten aiheet vaihtelevat arjen osuvista, absurdeista tilannekarikatyyreistä henkilökuviin; Sylvia Plathista kaasu-uunissa, väkevän eroottisiin alitajuntapiirustuksiin, mukana myös taidehistoriallisia viittauksia ja keskinäisten suhteiden helliä ja ilkeitä kuvauksia.

Useat piirustukset ovat syntyneet hetken mielijohteesta, ryhmässä, puheen lomassa tai ateljeessa yksin tiivistyneessä työrupeamassa.

Piirustuksista välittyy taiteilijan vuoropuhelu teostensa kanssa.

Juho Rissasen syvällinen taiteilijakuva jatkuu Pohjois-Savossa. Sen visuaalinen maisema, mystisine ikimetsineen, vesistöineen, jylhine mäntyineen antaa oivan työskentely-ympäristön.

Toinen osa näyttelystä muodostuu taiteilijoiden uusimmista teoksista ja teoskokonaisuuksista. Teokset ovat veistoksia, tilateoksia, metafyysisiä sarjakuvia, expressiivisiä maalauksia, akvarellejä ilmentäen koko Pohjois-Savolaisen taiteen monivivahteisuutta ja väkevyyttä.

MUSTAA - VALKOISTA -näyttelyssä olen pyrkinyt taiteen alkulähteille, teoksen ensi vaiheisiin, syntymään.

Päämäärästä riippumatta taideteoksen synnyssä piirtäminen on aina läsnä, alusta alkaen. Nykyajan taideteokset kertovat yhteisön ja yksilön tapahtumista, kertoen yhteisön arvoista ja tavoista.

Taide voi olla poliittista, uskonnollista tai salakavalammin piilovaikutteista.

Osa taiteilijoista kyseenalaistaa asioita ja tapahtumia ja vie taidetta ja kulttuuria eteenpäin.

Osa tyytyy leipään ja sirkushuveihin ja tuottaa enimmäkseen koristetaidetta.

MUSTAA - VALKOISTA näyttelyyn olen valinnut taiteilijoita, jotka ovat vakuuttavasti omaperäisiä, jo pitempään ammatissa toimineita.

Musta ja Valkoinen väreinä eivät ole vailla dramatiikkaa.

Eikä ole tämä näyttelykään.

Näyttelystä löytyy erilaisia polkuja lopullisen teoksen luo. Näyttelyn teema on taiteilijat itse.

Kiitokset taiteilijoille mielenkiintoisista, korkeatasoisista teoksista.

Kuratointi on vienyt minut taas lähemmäs totuutta."

 

kuraattori Marja Kolu