Ars Libera DIALOGI

Kuopion taidemuseo

Kauppakatu 35, Kuopio

09.10.2022 - 08.01.2023

Dialogi on vuoropuhelua eri lähtökohdista kumpuavien teosten välillä. Mukana ovat Jouni Airaksinen, Emma Fält & Iida Valkonen, Mikko Hallikainen & Sami Korkiakoski, Lauri Hei, Antti Immonen, Katarina Karppinen, Ilkka Kivelä, Timo Kokko, Veera Launonen, Sanna Nissinen ja Riitta Rönkkö. Valtaosa teoksista on uusia ja toteutettu Dialogi-näyttelyä varten. Näyttelyn kuraattori on FM, taidehistorioitsija Maaria Salo.

Monivuotisessa näyttelyprosessissa Maaria Salo on käynyt vuoropuhelua taiteilijoiden kanssa. Taiteilijat esittävät teostensa lisäksi subjektiivisen tekstin, joka asettuu dialogiin visuaalisen ilmaisun kanssa. Kuraattorin tekstit kommentoivat ja esittelevät taiteilijoita toisesta näkökulmasta. Katsojille tarjotaan aktiivinen rooli heidän asettuessa keskusteluun teosten äärellä omien tunteidensa kanssa.

Taiteilijat edustavat nykytaiteen eri ilmaisumuotoja. Näyttelyssä nähdään muun muassa ystävyyttä käsittelevä performatiivinen maalaus sekä ekologisia arvoja ja ihmisyyttä pohtiva teos, joka rakentuu kappaleista oikeaa metsää. Posliiniesineistä rakennetut pienoisveistokset rohkaisevat katsomaan arkista ympäristöä uudella tavalla. Mediainstallaatioissa käsitellään suhdetta aikaan ja ihmisen paikkaan maailmassa.  Esillä on myös urheilua ja taidetta yhdistävä teos, generoituvaa runoutta ja kaitafilmiprojektorilla esitettävää liikkuvaa kuvaa. 

Näyttely on Kuopion taidemuseon ja Kuopion Kuvataiteilijat ry – Ars Liberan yhteistyönä tuotettu. Näyttelyä tukee Kuopion kaupunki.