Näyttelyt

22.5.-2.6.2019 Kenneth Bamberg & Carl Sebastian Lindberg: MASK-ulinities

Kenneth Bamberg & Carl Sebastian Lindberg: MASK-ulinities, 22.5.-2.6.2019, Galleria Ars Libera

Miehiset sukupuoliroolit ovat hauraita. Usein ne ovat kulisseja jotka vaativat jatkuvaa kannattelua. Jatkuva todistelu, uho ja päteminen, ja epämiehekkäinä pidettyjen ominaisuuksien pelko kuluttavat miehiä.
MASK-ulinities – näyttelyllä haluamme valokuvin käsitellä näitä rooleja ja malleja kriittisesti. Esitämme molemmat otteita valokuvasarjoista jotka näyttelyssä rinnastuvat toisiinsa.

Kenneth Bamberg esittää kuvia valokuvasarjastaan ”Re-animator” ja Carl Sebastian Lindberg esittää kuvia teossarjasta ”Omakuva Mannerheiminä”.

Lindberg kertoo sarjastaan:

”Omakuva Mannerheiminä on valokuvasarja jossa olen kuvamanipuloinut omat kasvoni Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867-1951) piirteiden tilalle. Sarja on aiemmin esitetty Galleria Elverketin näyttelyssä syyskuussa mutta laajennan sarjaa uusilla kuvilla vuoden 2018-2019 aikana. Olen valinnut Mannerheimin tämän kuvasarjan lähtökohdaksi koska hän on ikoninen hahmo suomalaisille. Hänen kasvonsa katsovat meitä koulujen seiniltä, postimerkeistä, patsaista sekä elokuvista. Se on haastava, kova katse joka mielestäni muistuttaa suomalaisia sodasta, uhrauksista ja vaikenemisesta. Samalla hän on hahmo jonka henkilökohtaisesta elämästä tiedämme kovin vähän. Hän on tavallaan kasvoton, eräänlainen naamio jolle erilaiset ihmiset projisoivat erilaisia asioita. Eläessään Mannerheim oli hyvin tarkka miten hänet esitetään. Hän tarkasti henkilökohtaisesti kaikki sotakuvaajien valokuvat hänestä ja hylkäsi kaikki kuvat missä hän omasta mielestään näyttäytyi heikkona tai vanhana. Laittamalla itseni Mannerheimin tilalle mahdollistan toivottavasti sen että näitä historiallisia tapahtumia ja kuvia voidaan nähdä uusin silmin.”

Carl Sebastian Lindberg (s.1978 Helsinki) on kuvataiteilija joka työskentelee videotaiteen sekä valokuvan kanssa. Hänen teoksia on viime vuosina ollut esillä muun muassa seuraavissa paikoissa: Galleri Elverket (Tammisaari), Backlight international Photo Festival (Tampere), Kunsthal Charlottenburg (Kööpenhamina), Rauman Taidemuseo, MK Gallery (Milton Keynes, Iso-Britannia) sekä Eyebeam (New York). Hän on myös yksi Puhekaraoke-projektin perustajista.

Carl Sebastian Lindbergin osuutta näyttelystä ovat tukeneet: Svenska Kulturfonden, ja Svenska Litteratursällskapet.

Bamberg kertoo ”Re-animator”-valokuvasarjan taustasta :

”Teini-iässä keräsin kauhu-elokuvia, joita sain vanhemmilta veljiltäni, video-vuokraamoista ja kirpputoireilta. Yksi suosikki elokuvistani oli ”Re-Animator”, missä päähenkilö Herbert keksii seerumin, joka herättää kuolleista. Uuden elämän saaminen oli yleinen ilmiö kauhu-elokuvissa, joissa nukeilla ja patsailla oli ihmismäisiä piirteitä. Katsoin usein usein elokuvia huoneessani kavereideni kanssa. Kun elokuva oli päättynyt, olin yksin huoneeseeni ja vanhempani nukkuivat, kuvittelin joskus äitini nukke-kokoelman heräävän animaatioksi.

Adrenaliini ja jännitys olivat osa kauhu-elokuvien viehätystä. Joidenkin elokuvien käsikirjoitus oli hyvin huvittava -ne olivat kuin komedioita, samalla kun osa niistä aiheutti kylmiä väreitä. Joskus tytöt katsoivat elokuvia kanssamme. Tämä oli tilaisuus päästä heitä lähemmäksi. Kun elokuvan kauhu oli intensiivisimmillään, me pojat yritimme olla miehekkään suojelevia ja rohkeita, vaikka samaan aikaan hampaamme kalisivat pelosta. Yritimme näyttää mahdollisimman kovapintaisilta, niinkuin hallitsisimme elokuvien uhkaavan ja pelottavan tunnelman. Se ei juurikaan toiminut, olimmekin niitä ketkä kirkuivat eniten”

Kenneth Bamberg (s. 1981 Ahvenanmaa) on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Bambergin kuvia on ollut esimerkiksi Quebecissä Galleria VU:ssa, Kööpenhaminan Kansallismuseossa ja Zürichissä Winterhurin valokuvamuseossa. Tämä näyttely on Bambergin toinen näyttely Kuopiossa tänä vuonna, edellinen oli Kenbam & Saves, VB-Valokuvakeskusessa 18.1.-17.3.2019.

Kenneth Bambergin osuutta näyttelystä ovat tukeneet: Greta och Alfred Runebergs Stiftelse, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns Stiftelse ja Svenska kulturfonden.

Näyttely avoinna yleisölle: 22.5.-2.6.2019
Avajaiset: tiistaina 21.5. klo 18-20

Lisätietoa:

Taiteilijat:
Carl Sebastian Lindberg
lindberg1978@gmail.com
www.sebastianlindberg.net

Kenneth Bamberg
kennethbambi@gmail.com
www.kenbam.com

2.-19.5.2019 Ninni Luhtasaari: Lorinaa

Ninni Luhtasaari, Lorinaa, 2.-19.5.2019, Galleria Ars Libera
Avajaiset keskiviikkona 1.5.2019 klo 18, tervetuloa!

Lorinaa on sensuelli kokoelma Ninni Luhtasaaren mahlaa valuvia teoksia. Näyttelyssä nähdään keramiikkaa, suihkulähde-splatteria ja diskopallo. Lempeiden linssien läpi tarkastellaan hämmennystä, häpeää, kosketusta ja kaikenlaista vuotoa. Eihän valumiselleen mitään mahda.

Teosten maailmankuva perustuu pinnalle ryöppyävään primitiivisyyteen. Riisumalla ilmaisusta osoittelevat elementit, sörkitään ihmisen ja eläimen välille keksittyä rajapintaa

Vaaleanpunainen on samalla sekä viaton että visvainen. Koska ei ole oikeaa tai väärää, meidän on rakastuttava kaikkeen siitä väliltä. Luhtasaari selvittää kuinka syvälle surrealismiin kuvakieli voi sukeltaa säilyttäen silti samastuttavuutensa.

Lohtu löytyy vahingossa, tiedostamatta. Rakkaus elämään leviää alitajunnasta toiseen, kuten sienirihmasto leviää metsässä. Tätä kasvustoa on ruokittava.

Tamperelaisen kuvataiteilija-muusikon veistoksia, kirjontaa ja installaatioita on nähty muun muassa yksityisnäyttelyissä, Tampereen taidemuseolla, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Ars Auttoisilla. Luhtasaari on myös osa helsinkiläis-tamperelaista Sexy Sexy Lover -taiteilijaryhmää. Muusikkona hän soittaa yhtyeissä Maria ja Marsialaiset, Ninni Forever Band, Pintandwefall ja Risto.

Lisätietoa:
Ninni Luhtasaari
ninni.luhtasaari@gmail.com
ninniluhtasaari.com

Galleria Ars Libera
Suokatu 30, Kuopio
galleria.arslibera@gmail.com
arslibera.com/galleria

Aukioloajat:
ma ja ti kiinni
ke-pe klo 15-19
la-su klo 12-17

10.-28.4.2019 Anni Kinnunen: Odd Familiar

ANNI KINNUNEN, ODD FAMILIAR, 10.-28.4.2019, Galleria Ars Libera

Anni Kinnunen on syntynyt Oulussa vuonna 1978, jossa hän myös asuu ja työskentelee. Hän on kuvataiteilija, jonka valokuva-ajattelulla on kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kinnusen pääasiallinen väline on valokuva- ja videotaide, mutta työskentely on vuosien varrella laajentunut myös esineellisiin installaatioteoksiin. Kinnusen laaja yksityisnäyttelykokonaisuus The Great Escape esitettiin vuonna 2018 Oulun taidemuseossa. Kinnunen oli myös yksi viime vuoden Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoista.

Kinnusen ensimmäinen yksityisnäyttely esitettiin Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2005. Hänen töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mukaan lukien Saksa, Luxemburg, Slovenia, Italia, Japani, Kiina, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat. Kansallisesti hän on ollut esillä useissa valtakunnallisesti merkittävissä näyttelyissä kuten Nuoret-näyttelyssä Helsingin taidehallissa (2009), Mäntän kuvataideviikoilla (2013, 2018) ja Pohjois-Suomen biennaali Lumipalloefektissä (2012, 2014, 2016). Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataide kirjaa (2007, 2013) ja hänen teoksia on muun muassa Oulun taidemuseon ja valtion taidekokoelmissa.

Kinnunen on työstänyt viime vuosina teoksiaan ulkomailla. Galleria Ars Liberassa esitettävä kokonaisuus on valmistunut residensseissä Tokiossa ja Pariisissa. Näennäisesti Kinnunen mukautuu uuden kulttuurin ja työskentely-ympäristön tunnelmaan, mutta samalla hän kommentoi ja muokkaa sitä kuvillaan välillä myös varsin kriittisesti. Odd Familiar -kokonaisuuden ensiesitys oli Tokiossa maaliskuussa 2015.

Videoteokset Hydrangea (2018) ja Zantedeschia (2017) ovat valmistuneet Ranskassa. Teokset käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta symbolisella tasolla. Visuaalisesti herkullisissa teoksissa ihminen tekee luonnon näkyväksi, mutta samalla tuhoaa sen.

Kinnunen hakeutuu työskentelemään kulttuureihin, joissa siteet perheeseen, uskontoon, ruokaan ja traditioihin ovat korostuneet. Residenssimatkat kulttuuriltaan vahvoihin maihin korostavat ulkopuolisuuden tunnetta ja herättävät ajatuksia siitä ristiriidasta, että ihmisellä on samanaikaisesti sekä voimakas tarve olla osa yhteisöä ja halu sulautua joukkoon että erottua massasta yksilönä.

Kinnunen on rakentanut tarinoita elintarvikekaupan materiaaleista omaa kehoaan hyödyntäen. Kokonaisuus pohtii kulttuurieroja ja yhtymäkohtia, yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden merkityksiä sekä tukirakenteita, jotka ilmenevät tapoina ja traditioina.

Näyttely avoinna yleisölle: 10.-28.4. Avajaiset tiistaina 9.4.2019 klo 18-20

Lisätietoa:
Anni Kinnunen
www.annikinnunen.com
annikinnunen@gmail.com

1.-7.4.2019 Sonya Lindfors: Soft Landings

Sonya Lindfors ANTI-festivaalin galleriaresidenssissä
1.-7.4.2019, Galleria Ars Libera | Suokatu 30, Kuopio

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon vuonna 2018 voittanut Sonya Lindfors palaa Kuopioon ja aloittaa työskentelynsä ANTI-festivaalilla toteutettavan teoksen parissa 1.-7.4.2019 galleriaresidenssillä Galleria Ars Liberassa. Lindfors työskentelee prosessinomaisen teoksen parissa, ja pyrkii SOFT LANDINGS -nimisellä galleriaviikollaan laskeutumaan pehmeästi tulevan teoksen kontekstiin.

Galleriatyöskentelynsä aikana Lindfors aloittaa Kuopion kenttään tutustumisen kohtaamisten kautta: Hänen ajatuksenaan on fasilitoida pehmeitä kohtaamisia eri muodoissa. Lindforsin mukaan hänen agendallaan on voimaannuttaa ja energisoida, tehdä tilaa äänille, jotka eivät yleensä pääse läsnäoleviksi, sekä ravistella ja heiluttaa hegemoniaa. Galleriaviikkonsa aikana Lindfors työskentelee Galleria Ars Liberassa yhdessä taiteilija Esete Sutisen kanssa 1.-3.4.2019, jonka jälkeen galleriassa jatkuu näyttely 7.4.2019 asti.

Galleriaohjelma:

Maanantai 1.4.
Klo 12.00 Sonya Lindfors työskentelee galleriassa. Tule juttelemaan!

Klo 17.00 Sonya Lindfors työskentelee Esete Sutisen kanssa.

Tiistai 2.4.
Klo 12.00 Sonya Lindfors työskentelee galleriassa Esete Sutisen kanssa. Ovet auki yleisölle.

Klo 17.00-19.00 MY SOFT FEMINIST TOOLBOX | kokoontuminen / workshop

”Ystävät! Haluaisin puhua feminismistä, unelmoinnista ja pehmeistä työskentelytavoista. Yritän ymmärtää millaisia työskentelyalustoja Kuopiossa on. Tai millaisia sinne tarvitsisi? Kokoonnutaan teen ja keksien äärelle keskustelemaan, jakamaan ja voimaantumaan!”

Klo 19.30-21.00 KOHTI MONIMUOTOISEMPAA TAIDEKENTTÄÄ | keskustelutilaisuus

”Maailma muuttuu ja niin tulisi taidekentänkin! Miten voimme yhdessä edetä kohti moninaisempaa taidekenttää?” Vapaata hengailua keskustelutilaisuuden jälkeen.

Keskiviikko 3.4.

Klo 12.00 Sonya Lindfors työskentelee galleriassa Esete Sutisen kanssa. Ovet auki yleisölle.

Torstai 4.4. – perjantai 5.4.

Galleria auki normaalisti 15.00-19.00.

Lauantai 6.4. – sunnuntai 7.4.

Galleria auki normaalisti 12.00-17.00.

Sonya Lindfors on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee koreografian, yhteisöllisen aktivismin ja opetuksen parissa. Hän on UrbanApa -taideyhteisön perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. UrbanApa on monitaiteellinen ja valtarakenteita kyseenalaistava yhteisö, joka tarjoaa kasvualustoja uusille diskursseille ja feministisille taiteen käytänteille. Työssään Lindfors problematisoi valtaa, olemassa olevia rakenteita, uudelleen esittämisen tapoja ja toiseuttamista. Hänen näyttämöteoksiensa sarja; NOIR? (2013), NOBLE SAVAGE (2016) ja COSMIC LATTE (2018), keskittyy mustuuteen, mustaan kehoon, rotuun ja representaatioihin liittyviin kysymyksiin. Lindfors haluaa luoda ja fasilitoida antirasistisia, feministisiä alustoja, joissa festivaali, esitys, julkaisu tai työpaja voivat toimia radikaalin, yhteisöllisen unelmoinnin välineinä.

Galleria Ars Libera:
Suokatu 30, Kuopio
galleria.arslibera@gmail.com
arslibera.com/galleria

Somistuksia tilaisuuteen lahjoittaa Sisustuskorjaamo – Sisustussuunnittelu & Stailaus & Kukka ja hautauspalvelu Rosanna