Näyttelyt

Galleria Ars Libera muuttaa!

Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan ylläpitämä galleria siirtyy osoitteeseen Maaherrankatu 3, Kuopio.

Yhdistys tekee uudessa galleriatilassa remonttia. Tulevista näyttelyistä ja näyttelyhausta tiedotetaan tällä sivustolla kevään 2020 aikana.

<3: Ars Liberan hallitus

22.2.2020 Muuttomyynti+ART SWAP

MUUTTOMYYNTI+ART SWAPla 22.2.2020, klo 16 alkaen, Galleria Ars Libera

Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Libera muuttaa galleriatiloistaan Suokadulta. Yhdistyksen taiteilijat myyvät päivän aikana teoksiaan galleriatiloissa. Myytävänä on maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta, veistoksia, tilateoksia, sekä työhuoneiden uumenista kaivettuja harvinaisuuksia ja luonnoksia.

Tapahtumassa on myös mahdollista harjoittaa Art Swappia, eli vaihtaa taideteoksia esimerkiksi siivous-, valokuvaus-, suunnittelu-, tai vaikkapa hierontapalveluihin.

Ilta jatkuu myöhään yöhön saakka. Musiikista vastaavat dj:t NoCTRL ja NoMusic.

 

Vapaa pääsy.Tervetuloa!

Lisätietoa: galleria.arslibera@gmail.com

 

11.1.-2.2.2020, HAPPY PLACE -Ars Liberan uusien jäsenten näyttely

Viimeinen näyttely Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan galleriatiloissa Suokadulla avautuu perjantaina 10.1. klo 18! Näyttelyyn osallistuu seitsemän vuosina 2015-2019 yhdistykseen liittynyttä taiteilijaa.

Jussi Aulis on tuonut näyttelyyn kolme teräsveistosta. Aulis on Kiuruvedellä asuva kuvanveistäjä ja eläkkeellä oleva opettaja.

Lauri Hein verkkoteoksessa Labyrintti nähdään teksti, joka generoituu sattumanvaraisiksi muodoiksi. Lauri Hei on Kuopiossa asuva runoilija, kuvataiteilija ja sovelluskehittäjä.

Katarina Karppisen videoteoksen maailmassa valoa on hyvin vähän ja teoksen tapahtumat limittyvät toisiinsa ajan hämärässä. Teos avautuu pimeydestä katsojalle osissa valon ja äänen avulla. Karppinen on Leppävirralla asuva mediataiteilija.

Katri Suonio on tuonut näyttelyyn lintuaiheisia maalauksia. Suonio on Kuopiossa työskentelevä kuvataiteilija, joka on toiminut myös luokan- ja kuvaamataidon opettajana. Hän työskentelee piirustusten, maalausten ja installaatioiden parissa.

Mirva Liimatan Muovijärvi-videoteos ottaa kantaa vesistöissä havaittuun mikromuovisaasteeseen. Mirva Liimatta on kuopiolainen kuvataiteilija ja kuvittaja.

Marlena Luukkonen on tuonut näyttelyyn maalauksia, joissa on mukana myös kolmiulotteisia elementtejä korukirjonnan muodossa. Maalaus on saanut parikseen helmiä ja tekojalokiviä. Luukkonen on Kuopiossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa öljyvärimaalauksen parissa.

Anneli Loposen veistokset ovat omakohtaisia sekoittuneita muistoja lapsuuden leikeistä, iloista, suruista, menetyksistä ja kuolemasta. Fakta ja fiktio yhdistyvät sadunomaisiksi tarinoiksi. Loponen on Leppävirralla asuva kuvanveistäjä.

Näyttely on nimetty Marlena Luukkosen Happy Place-maalauksen mukaan; galleriatila on toiminut jo kahden vuoden ajan kaupunkilaisten iloisena kohtaamispaikkana ja vapaan taiteen tilana. Galleriassa on esitelty ajankohtaista nykytaidetta ja tapahtumia, sekä uusia paikallisia taiteentekijöitä. Tila on toiminut myös eri yhdistysten ja toimijoiden vapaana toimitilana. Galleriatila on ollut maksuton taiteilijoille. Yhdistys etsii edelleen uutta galleriatilaa Kuopion keskustan alueelta.

28.11.-22.12.2019 Nanna Ylönen: Ghost Clinic

Ghost Clinic on osallistava installaatio, joka kutsuu yleisön jakamaan yliluonnollisia kokemuksiaan ja kohtaamisiaan. Teoksessa vierailijat saavat olla vuoroin sekä kertojan että kuuntelijan roolissa. Tarinoita yliluonnollisista kohtaamisista kerätään ja kuunnellaan galleriatilaan pystytetyissä teltoissa – jotka muistuttavat leirinuotion äärellä kerrotuista kummitustarinoista.

Teos tutkii voiko tuntematon ja tuntemattomaan liittyvän epävarmuuden käsitteleminen toimia ihmisiä yhdistävänä tekijänä – tässä tapauksessa omakohtaisten kummitustarinoiden jakamisen avulla. Aaveet ja selittämättömät tapahtumat toimivat teoksessa eräänlaisena viitekehyksenä toistemme kohtaamiselle.

Teos käsittelee aaveita ja käsitystämme yliluonnollisesta elettyjen kokemusten kautta. Kasvavan haastatteluarkiston myötä selittämättömien tapahtumien käsite laajenee teoksen luomien kohtaamisten kautta. Tähän mennessä klinikan vierailijoiden kokemukset ovat käsitelleet esimerkiksi tavaroiden selittämättömiä katoamisia ja enneunia. On kuultu askeleita tyhjässä talossa ja esineet ovat liikkuneet itsekseen. Osalle yliluonnollinen on voinut tarkoittaa kummallista tunnetta mahanpohjassa – outoa tapahtumaa edeltävää voimakasta aavistusta kehossa. Toisille yliluonnollinen liittyy taikauskoisuuteen tai uskontoon ja osa tarinoista on perittyä suullista tietoa.

Ghost Clinic avaa tilan kokemuksille, joita rationaalinen mieli ei pysty – tai ehkä haluakaan – selittää.

Tarinoiden kertominen ja kuunteleminen on projektissa keskeistä. Kuuntelemaan rauhoittuminen tarjoaa samalla mahdollisuuden pysähtyä tähän hetkeen. Kummitustarinoiden potentiaali ihmisiä yhdistävänä tekijänä perustuu kokemusten jakamisen lisäksi myös toisten kuuntelemiseen ja kuulluksi tulemisen kokemukseen. Teoksessa kohtaamme toisemme jakamalla elettyjä kokemuksia, joita ei välttämättä tavallisesti muille jakaisi. Aaveiden ilmestyminen on perinteisesti ymmärretty henkimaailman tavaksi tuoda viestejä tuonpuoleisesta. Teoksen myötä kummitukset saavat jälleen uuden roolin toimien merkityksellisien kohtaamisten mahdollistajina.

Joidenkin tulkintojen mukaan lähes joka toinen on kokenut yliluonnollisia kokemuksia jossain vaiheessa elämäänsä. Viime vuosina yliluonnollisten kokemusten tutkimuksesta on syntynyt Suomessa myös väitöskirjoja. Vaikka omakohtaiset yliluonnolliset kokemukset ovat hyvin yleisiä, on niistä puhuminen silti usein tabu. Ghost Clinic kerää yliluonnolliseen nivoutuvia tarinoita, sekä kertomuksia selittämättömistä tapahtumista toimien avoimena ja vastaanottavana tilana näille kertomuksille ja kokemuksille.

Näyttelyn vierailijat voivat mennä kuuntelemaan aikaisemmin kerättyjä tarinoita galleriatilaan pystyttettyjen telttojen sisään, joissa Ghost Clinic-haastattelut toistuvat ääniraitana. Näyttelyn avajaisiltana yksi teltoista muuntuu kummitusklinikaksi toivottaen vierailijat tervetulleiksi jakamaan omia yliluonnollisia kokemuksiaan. Nämä Galleria Ars Liberassa kerätyt haastattelut tulevat osaksi installaatiota ääniraitojen muodossa.

Ghost Clinic on kiertävä projekti. Tähän mennessä teos on esitetty Malmössä Ruotsissa (Skånes konstförening) ja Liettuan Kaunasissa (Meno Parkas Gallery).

Nanna Ylönen (s. 1991, Siilinjärvi) asuu ja työskentelee Malmössä.

cargocollective.com/nannaylonen

Galleria Ars Libera
Suokatu 30, Kuopio

ke-pe klo 15-19
la-su klo 12-17