Näyttelyt

2.-31.3.2019 nabbteeri: Xerox days

Galleria Ars Liberan vuoden 2019 näyttelykauden avaa taiteilijapari nabbteerin näyttely Xerox days. Se on avoinna yleisölle 2.-31.3.2019. Avajaiset perjantaina 1.3.2019 klo 18, tervetuloa!

Xerox days
Jake on kuollut. Hänen raajansa ja seinämänsä ovat viime vaiheessa tulleet paperinohuiksi. Päivät liimaantuvat toisiinsa tihkuisiksi klimpeiksi, joita on jälkeenpäin vaikeaa erottaa toisistaan. Marraskuun keskilämpötilojen käyrä viimeisen reilun sadan vuoden ajalta Helsingissä ja Sodankylässä näyttää petoeläimen hammasrivistöltä, joka hinautuu lukusuunnan mukaisesti yläviistoon 2010-luvulle ja siitä tulevaisuutta kohden.

Marras merkitsee suomalaisessa kansanperinteessä kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Lyhyen pakkasjakson aikana maailma pysähtyy, kun maan kostea pintakerros jäätyy joksikin aikaa liikkumattomaksi panssariksi. Sitten taas sulaa ja päivän valoisan ajan kaivan kuoppia puutarhassa.
Maa on liejuista vain notkelmista, kasvipeitteisten kohoumien alla savinen multa tuoksuu ja murenee ja juolavehnän juuret irtoavat helposti mustavalkoisena katkoviivojen vyyhtinä. Välillä lapio osuu vesimyyrän käytävään, sen talvivarastoon on koottu ainakin tehoviljellyn vehnän jyviä lintujen talviruokintapaikalta, ne ovat paisuneet kosteudesta ja itämäisillään. Myöhemmin kun ulkona ei enää näe, pesen vessan peilin edessä mudan kasvoista. Sitä löytyy aina myös silmistä.

Mitä menettämistä minulla oli? Ei mitään muuta kuin se, minkä kaikki menettävät joka tapauksessa.

nabbteeri on vuodesta 2008 toiminut kollektiivi, jonka muodostavat Janne Nabb (s. 1984) ja Maria Teeri (s. 1985). Työparin monimuotoiset ja -mediaiset teokset pohjautuvat enemmän tai vähemmän sotkuisiin vuorovaikutussuhteisiin taiteilijoiden ja muiden olioiden välillä. Erilaiset ylijäämät, löytömateriaalit, lainatut kappaleet ja 3D-animaatiot limittyvät tilassa ja muuttavat muotoaan hitaissa prosesseissa. Taiteilijoiden viimeaikaisen työskentelyn lähtökohtana ovat olleet kohtaamiset ja kietoutumiset selkärangattomien ja muiden toislajisten kanssa.

Viimeisen vuoden aikana nabbteerin teoksia on ollut esillä kotimaassa ja ulkomailla esimerkiksi Titanikissa Turussa, EMMAssa Espoossa, Käsitekesässä Kokemäellä ja Ärjänsaaren taidefestivaalilla Kajaanissa, sekä screeningeissä ja muissa projekteissa Palermossa, Invernessissä, Lenzkirchissä ja verkossa. Vuoden 2019 Venetsian biennaalissa nabbteeri osallistuu ryhmänäyttelyyn Weather Report: Forecasting Future yhdessä ruotsalaisen Ingela Ihrmanin ja norjalaisen Ane Graffin kanssa. Pohjoismaiseen paviljonkiin ja sen lähiympäristöön levittäytyvän näyttelyn kuratoinnista vastaa Kiasma.

Lisätietoa:
Taiteilijat:
Maria Teeri puh. +358 45 8752886
Janne Nabb puh. +358 44 5130388
nabbteeri@gmail.com
nabbteeri.com

Galleria:
Galleria Ars Libera
Suokatu 30 Kuopio
galleria.arslibera@gmail.com
arslibera.com/galleria
ke-pe klo 15-19
la-su klo 12-17

24.1.-3.2.2019 Timo Kokko: Oh, the Humanity!

And all the folks agree that this is terrible; this is the worst of the worst catastrophes in the world…Oh, the humanity!

Ars Liberan juhlavuoden päättää kuvataiteilija Timo Kokon ​Oh, the Humanity!​ – näyttely. Näyttely koostuu veistoksista, installaatioista sekä videoteoksesta. Kantaaottavat ja kriittiset teokset käsittelevät ekologisia arvoja, kulutusta sekä ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Näyttelyn teokset ovat myynnissä ja myyntituotto lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle.

Taiteessaan Kokko tutkii installaation sekä veistoksen olemusta materiaalien, materiaalittomuuden, tilan, valon ja havainnoinnin kautta. Ihminen, luonto, aika, hetki ja hetkellisyys ovat toistuvia teosten teemoja. Teokset keskustelevat tilan arkkitehtuurin kanssa ja saattavat olla olemassa vain näyttelyn ajan. Usein työskentelyn jälki on näkyvissä tai taiteilijan työskentely on osa näyttelyprosessia. Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Helsingin Taideyliopiston kuvataideakatemiasta.

Avajaiset keskiviikkona 23.1.2019 kello 18:00.
Näyttelyn avaa Ars Liberan Juhlavuoden kuraattori Veikko Halmetoja. Avajaisissa muusikko ​Tuomas Koponen​ esittää teoksensa ​Gods of Nature​ sekä kello 20:00 tanssijalkaa wipattaa impro rap trio​ Wappaat Tyylit​.

Lisätietoa:
Taiteilija Timo Kokko
Tel: 050 3437067
www.timokokko.com
timokokko@gmail.com

10.-20.1.2019 Markus Pitkänen: Maalauksia

Näyttelyn teokset ovat akryylimaalauksia. Esillä olevat teokset on maalattu useamman vuoden aikana. Näyttelyssä mukana olevassa teoksessa Nainen ja Kukat käy ilmi taiteeni perimmäiset vaikuttimet, muun muassa sarjakuvista tuttu graafinen selkeys ja voimakas värillisyys yhdistettynä muodon ja värin monikerroksellisuuteen. Monien kuukausien aikana maalatun teoksen yhteydessä tämä tarkoittaa sitä, että taiteen kauneus voittaa elämän rumuuden, näin ei yleensä käy. Elämä voittaa, vaikka ei pitäisi.

Viimeisten kuuden vuoden ajan olen maalannut lähes jatkuvasti, maalaustelineen luota poissa ollessani työstän luonnoskirjaa. Kuten monen muunkin taiteilijan kohdalla, myöskään minun teoksissani luonnoskirjan kuvilla ei ole suoraa visuaalista yhteyttä suurempiin teoksiin, yhteys on enemmän välillinen. Monesti teen luonnoksen maalaukseen vasta kun teos on jo valmis, selvittääkseni itselleni mitä olen tehnyt.

Markus Pitkänen on valmistunut kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulusta. Pitkänen on Ars Liberan jäsenenä vielä tuore, liittynyt yhdistykseen vuonna 2016. Asuu ja työskentelee Kuopiossa.

Lisätietoa:
Markus Pitkänen
044 3621132
markus0pitkanen@hotmail.com

27.12.-6.1.2019 Timo Tolonen: Tiet ja kadut

Timo Tolonen: Tiet ja kadut, Galleria Ars Liberassa 27.12.-6.1.2019

Maalausteni aiheet ovat oikeastaan aika tylsiä ja mitään sanomattomia. Katuja, teitä, virtaavia ihmismassoja, toistuvaa väliaikaisuutta. Kuvissa ei ole juurikaan käytetty mielikuvitusta, vaan ne perustuvat jollakin hetkellä oikeasti vallinneisiin tilanteisiin. Sen sijaan toteutustapa on hyvinkin merkityshakuinen ja suorastaan yltiötunteellinen. Maalaukseni ovat usein läheltä katsottuna ekspressiivistä värimyrskyä. Matkan päästä taas paljastuu varsin realistinen näkymä.

Nautin erilaisista valoilmiöistä ja väriyhdistelmistä. Värien suhteen olen viehättynyt orientaalisista sävyasteikoista. Monesti suomalaisen kaupunkimaiseman värit ovat saaneet vaikutteita esim. persialaisista matoista. Tässä kaikessa on pitkälti erilaisten kontrastien rakentelusta, vastakohdista. Kuvaan tavanomaisuutta intensiivisesti ja ikään kuin rakastuneen silmin.

Kiitän Skr:n H.J. Aminoffin rahastoa, sekä Taiken Pohjois-Savon taidetoimikuntaa saamastani tuesta.

Lisätietoa:
Timo Tolonen
040 4136211
timo.tolonen@suomi24.fi
www.facebook.com/galleriatimotolonen/
www.timotolonen.blogspot.fi
www.timotolonengraf.blogspot.fi
www.taideope.blogspot.fi

Galleria Ars Libera
Suokatu 30
70110 Kuopio
arslibera60@gmail.com
arslibera.com/galleria
Aukioloajat: ma-ti kiinni
ke-pe klo 15-19
la-su klo 12-17