2.-31.3.2019 nabbteeri: Xerox days

Galleria Ars Liberan vuoden 2019 näyttelykauden avaa taiteilijapari nabbteerin näyttely Xerox days. Se on avoinna yleisölle 2.-31.3.2019. Avajaiset perjantaina 1.3.2019 klo 18, tervetuloa!

Xerox days
Jake on kuollut. Hänen raajansa ja seinämänsä ovat viime vaiheessa tulleet paperinohuiksi. Päivät liimaantuvat toisiinsa tihkuisiksi klimpeiksi, joita on jälkeenpäin vaikeaa erottaa toisistaan. Marraskuun keskilämpötilojen käyrä viimeisen reilun sadan vuoden ajalta Helsingissä ja Sodankylässä näyttää petoeläimen hammasrivistöltä, joka hinautuu lukusuunnan mukaisesti yläviistoon 2010-luvulle ja siitä tulevaisuutta kohden.

Marras merkitsee suomalaisessa kansanperinteessä kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Lyhyen pakkasjakson aikana maailma pysähtyy, kun maan kostea pintakerros jäätyy joksikin aikaa liikkumattomaksi panssariksi. Sitten taas sulaa ja päivän valoisan ajan kaivan kuoppia puutarhassa.
Maa on liejuista vain notkelmista, kasvipeitteisten kohoumien alla savinen multa tuoksuu ja murenee ja juolavehnän juuret irtoavat helposti mustavalkoisena katkoviivojen vyyhtinä. Välillä lapio osuu vesimyyrän käytävään, sen talvivarastoon on koottu ainakin tehoviljellyn vehnän jyviä lintujen talviruokintapaikalta, ne ovat paisuneet kosteudesta ja itämäisillään. Myöhemmin kun ulkona ei enää näe, pesen vessan peilin edessä mudan kasvoista. Sitä löytyy aina myös silmistä.

Mitä menettämistä minulla oli? Ei mitään muuta kuin se, minkä kaikki menettävät joka tapauksessa.

nabbteeri on vuodesta 2008 toiminut kollektiivi, jonka muodostavat Janne Nabb (s. 1984) ja Maria Teeri (s. 1985). Työparin monimuotoiset ja -mediaiset teokset pohjautuvat enemmän tai vähemmän sotkuisiin vuorovaikutussuhteisiin taiteilijoiden ja muiden olioiden välillä. Erilaiset ylijäämät, löytömateriaalit, lainatut kappaleet ja 3D-animaatiot limittyvät tilassa ja muuttavat muotoaan hitaissa prosesseissa. Taiteilijoiden viimeaikaisen työskentelyn lähtökohtana ovat olleet kohtaamiset ja kietoutumiset selkärangattomien ja muiden toislajisten kanssa.

Viimeisen vuoden aikana nabbteerin teoksia on ollut esillä kotimaassa ja ulkomailla esimerkiksi Titanikissa Turussa, EMMAssa Espoossa, Käsitekesässä Kokemäellä ja Ärjänsaaren taidefestivaalilla Kajaanissa, sekä screeningeissä ja muissa projekteissa Palermossa, Invernessissä, Lenzkirchissä ja verkossa. Vuoden 2019 Venetsian biennaalissa nabbteeri osallistuu ryhmänäyttelyyn Weather Report: Forecasting Future yhdessä ruotsalaisen Ingela Ihrmanin ja norjalaisen Ane Graffin kanssa. Pohjoismaiseen paviljonkiin ja sen lähiympäristöön levittäytyvän näyttelyn kuratoinnista vastaa Kiasma.

Lisätietoa:
Taiteilijat:
Maria Teeri puh. +358 45 8752886
Janne Nabb puh. +358 44 5130388
nabbteeri@gmail.com
nabbteeri.com

Galleria:
Galleria Ars Libera
Suokatu 30 Kuopio
galleria.arslibera@gmail.com
arslibera.com/galleria
ke-pe klo 15-19
la-su klo 12-17